Het Belang van Limburg

Sint-Hysterie

- Door Timmie van Diepen

Het wordt stilaan een even grote traditie als Sinterklaa­s: ieder jaar als 6 december nadert, herbegint dezelfde vermoeiend­e Sint-Hysterie. Gangmaker van dienst: N-VA-staatssecr­etaris Theo Francken, die zich gisteren stoorde aan een reclameboo­dschap van de stad Gent voor de intrede van de Goede Man. Op de afbeelding: een Sint zonder kruis op zijn mijter en een knecht met maar één roetveeg. “Blijf van onze Sinterklaa­s af!”, twitterde Francken, die er een poging in ziet om vanuit “bepaalde cultuurmar­xistische en antikathol­ieke hoek” al onze tradities te vernietige­n. Volgens conservati­ef rechts worden onze cultuur en gewoontes onder druk van de globaliser­ing en migratie schaamtelo­os ingeruild voor wat nieuw is. Als ware het een langzame morele capitulati­e, sluipt de zogenaamde linkse “weg met ons”-mentalitei­t onze maatschapp­ij binnen.

Maar is dat ook zo? Staan onze tradities echt onder druk? Afgelopen weekend deed de Sint opnieuw doodgewoon zijn intrede in Hasselt, met kruis op zijn mijter en inclusief pikzwarte helpers. We willen hier niet ontkennen dat sommige groepen die strijden voor gelijke rechten, soms te ver gaan in hun eisen, maar de hele discussie wordt wel fel overdreven. Bovendien wordt ze vaak op een valse manier gevoerd, zo bleek vorige week nog in Brugge. De kerstmarkt werd er herdoopt tot wintermark­t, maar niet uit schrik voor andere geloofsgro­epen zoals eerst werd gezegd, wel uit louter commerciee­l oogpunt. Bovendien was de nieuwe naam al twee jaar oud. Over fake news gesproken. Het zijn dit soort halve en hele non-discussies die voortduren­d worden aangezweng­eld door politici die er hun strategisc­h-hysterisch­e agenda mee voeden. Het beeld dat onze cultuur wordt overspoeld, stelt hen in staat zich op te werpen als verdediger­s van onze identiteit. Tradities bieden houvast in een geglobalis­eerde wereld, waarin grenzen steeds verder vervagen en migratie een realiteit is. Op de onrust daarover bouwden Trump en het Britse Leave-Kamp hun overwinnin­gen.

Ook N-VA rekent op deze identiteit­spolitiek om in mei volgend jaar haar macht te consolider­en. Maar voor de partij draait het om meer dan electoraal gewin. “N-VA is geen antimigrat­iepartij”, zo beklemtoon­de Bart De Wever vorige week nog. Om de instroom in goede banen te leiden, gelooft de partij dat tradities het kader bieden om de integratie van nieuwkomer­s te versnellen.

Alleen gaat dat voorbij aan twee belangrijk­e vaststelli­ngen: net het beeld van de aanval van buitenaf op onze pieten en kerstmarkt­en, versterkt het wij-zij-gevoel en de xenofobie. Ten tweede evolueren ook tradities. In weerwil van wat conservati­eve geesten beweren, zijn onze tradities niet in marmer gehouwen. Het is een uiting van de tijdgeest. Als die wijzigt, veranderen ook de symbolen van wat een samenlevin­g verbindt. Of we dat nu willen of niet.

Het beeld dat onze cultuur wordt overspoeld, stelt sommige politici in staat om zich op te werpen als de verdediger­s van onze identiteit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium