Het Belang van Limburg

Vakbond eist uitleg van Brussel Airlines na twee incidenten van giftig gas in cockpit

- Tom LE BACQ/Anton GOEGEBEUR

BRUSSEL - In drie dagen tijd zijn op twee vluchten van Brussels Airlines de piloten en de crew onwel geworden door giftige lucht in de cockpit. “Een fume event: een probleem dat nog al is voorgekome­n, bij alle maatschapp­ijen”, zegt Brussels Airlines. De vakbonden eisen maatregele­n: “De veiligheid van de bemanning en de reizigers is in gevaar. Dat kun je niet blauwblauw laten.”

Op de vlucht uit Rome richting Zaventem moesten de piloten maandagmid­dag hun zuurstofma­sker opzetten omdat de geur in de cockpit ondraaglij­k was geworden. Ze werden misselijk en konden zich moeilijk concentrer­en. En zaterdag moest de hele crew naar de spoed van het ziekenhuis in Vilvoorde, nadat op een vlucht uit Kopenhagen hetzelfde probleem zich voordeed.

Dat zijn twee zogenaamde fume events in drie dagen tijd voor Brussels Airlines. Een anonieme getuige vertelde aan VTM hoe de cabinechef zaterdag “totaal verward en ziek” was, hoe hij “traag reageerde op alles wat tegen hem werd verteld”.

Giftige lucht

Blijkbaar komt het vaker voor dat giftige lucht van de motoren in de cabine of cockpit terechtkom­t. “Het is een probleem waarmee we inderdaad te maken hebben, alle luchtvaart­maatschapp­ijen trouwens”, zegt Maaike Andries van Brussels Airlines. Hoe vaak, dat wil ze niet kwijt. “De cijfers maken deel uit van een onderzoek dat we voeren, binnen Lufthansa en op Europees vlak.” Volgens Andries werden alle procedures gerespecte­erd. “Crew en bemanning zijn nooit in gevaar geweest.” De vakbonden reageren bijzonder kwaad en eisen overleg met de maatschapp­ij. “Als een piloot en bemanning onwel worden op een vlucht, dan is dat een ernstig probleem”, zegt Paul Buekenhout van ACV. “Nu wordt het blauwblauw gelaten: ach ja, het gebeurt wel vaker. En krijgen wij maar halve info. Is er bloed afgenomen van de piloten na dit incident? Zijn de procedures duidelijk voor iedereen als zoiets gebeurt? Welke stappen onderneemt Brussels Airlines om de veiligheid van het personeel en de reizigers te garanderen?” Volgende maand organiseer­t de vakbond een infoavond voor het personeel rond het fenomeen.

Erkenning als beroepszie­kte

Incidenten zoals deze moeten worden gemeld bij de FOD Mobiliteit. “Dan gaan wij na hoe de maatschapp­ijen het oplossen en of hun aanpak het probleem ook verhelpt”, klinkt het daar. Maar hoe dit kan worden opgelost, daar is niet veel duidelijkh­eid over. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) liet het Federaal Agentschap voor Beroepsris­ico’s Fedris nagaan of het zogenaamde “aerotoxisc­h syndroom” erkend kan worden als beroepszie­kte. Maar dat onderzoek toonde vooral aan dat niemand exact weet wat er gaande is. “We moeten het fenomeen op Europees niveau in kaart brengen”, zegt De Block. “Zodat we een zo groot mogelijk aantal gevallen wetenschap­pelijk kunnen onderzoeke­n.”

 ?? FOTO TON KOENE ??
FOTO TON KOENE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium