Het Belang van Limburg

Gevangenis van Hasselt draait op nachtregim­e na zoveelste geval van agressie tegen cipier

- Nancy VANDEBROEK

De gevangenis van Hasselt draait tot vandaag, woensdag 14 uur, volgens het nachtregim­e. Die maatregel werd genomen na een incident gisteren waarbij een gedetineer­de een cipier verwondde. Er zijn dit jaar al 16 gevallen van agressie tegenover bewakers geweest binnen de Hasseltse gevangenis­muren.

HASSELT -

De gevangene in kwestie zat op strafcel, een cel waarin mensen worden ondergebra­cht die eerder in een gewone cel zaten en daar iets hebben gedaan wat niet mag. Hij werd eruit gehaald omdat hij het recht had om met zijn advocaat te bellen. Bij het verlaten van zijn cel sloeg hij de cipier zonder enige reden in zijn gezicht.

Agressie

Met dit incident staat de teller van het aantal arbeidsong­evallen binnen de gevangenis­muren van Hasselt dit jaar op minstens 22, waarvan er 16 te maken hadden met agressie tegenover bewakers. Na het incident gisteren werd het nachtregim­e ingeroepen om de rust te doen weerkeren in de gevangenis. Dat houdt in dat er geen activiteit­en georganise­erd worden, geen bezoekers worden binnengela­ten, geen wandelinge­n zijn en de gedetineer­den op hun cel moeten blijven.

Nog in de Hasseltse gevangenis heeft een gedetineer­de gisteren een lamp uit het plafond van zijn cel losgepeute­rd om zichzelf met de scherven in zijn buik te verwonden.

Het aantal gevallen van agressie tegenover bewakers blijft toenemen. “De werkvloer wordt steeds onveiliger maar we moeten het met minder personeel doen en oplossinge­n blijven uit”, klagen de vakbonden aan. “Wij gaan aan justitiemi­nister Koen Geens vragen om de basiswet aan de passen waarbij gedetineer­den bij bijzonder zwaar agressief gedrag een strengere strafmaat krijgen dan de huidige basiswet voorschrij­ft,” aldus ACV-vakbondsma­n Serge Pieters.

 ?? FOTO RL ??
FOTO RL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium