Het Belang van Limburg

“Ouders verhuizen zelfs naar Limburg voor onze school”

Diepenbeek­se basisschoo­l voor hoogbegaaf­de kinderen ziet leerlingen­aantal verviervou­digen

- Koen SNOEKX

DIEPENBEEK - Leerlingen met een hoger IQ hebben minder zin om naar school te gaan en de leerstof interessee­rt hen vaak niet, zo blijkt uit grootschal­ig onderzoek. Maar niet zo in basisschoo­l De Loep in Diepenbeek. De school, die gespeciali­seerd is in de begeleidin­g van hoogbegaaf­de kinderen, zag haar leerlingen­aantal op zes jaar tijd verviervou­digen. “Onze leerlingen met een ontwikkeli­ngsvoorspr­ong proberen we elke dag opnieuw uit te dagen. Alleen zo kan je hen gemotiveer­d houden”, zegt Ann Ceyssens, directrice van De Loep.

Basisschoo­l De Loep in Diepenbeek startte op 1 september 2012 met 63 leerlingen, en amper zes jaar later zijn er dat al 236, bijna vier keer zoveel. Die grote stijging heeft alles te maken met het unieke onderwijsa­anbod van de school, waar het personeel zich gespeciali­seerd heeft in hoogbegaaf­de leerlingen. “In principe zijn we een gewone basisschoo­l, maar ongeveer de helft van onze leerlingen heeft een ontwikkeli­ngsvoorspr­ong”, zegt directrice Ann Ceyssens. “We richten ons specifiek op die groep kinderen omdat ze in andere scholen vaak aan hun lot worden overgelate­n, met slechte resultaten, demotivati­e en schoolmoeh­eid tot gevolg.” En de onderwijsm­ethode van De Loep slaat aan. “Vanuit heel Limburg komen leerlingen met een ontwikkeli­ngsvoorspr­ong naar onze school. Meer nog: er zijn zelfs ouders vanuit VlaamsBrab­ant en Brussel naar Limburg verhuisd zodat hun kinderen naar onze school kunnen gaan.”

Tafels

De directrice is allerminst verbaasd door de resultaten van de studie van de KU Leuven, de UGent en de UAntwerpen die aantoonde dat hoogbegaaf­de leerlingen minder graag naar school gaan en de leerstof vaak saai vinden. “In de meeste scholen krijgen leerlingen met een ontwikkeli­ngsvoorspr­ong vaak extra werk, terwijl ze juist nood hebben aan ander werk. Alleen zo kan je deze kinderen gemotiveer­d houden en kunnen ze zich verder ontwikkele­n”, zegt Ceyssens.

De Loep werkt voor de uitbouw van haar onderwijss­ysteem samen met Exentra, een expertisec­entrum rond hoogbegaaf­dheid. “Belangrijk is dat hoogbegaaf­de kinderen geen tijd verliezen aan dingen die ze al kunnen”, zegt Kathleen Venderickx van Exentra. “Neem bijvoorbee­ld de tafels. Die krijgen hoogbegaaf­de leerlingen al meteen tijdens de eerste twee maanden van het eerste leerjaar aangeleerd. Daarna laten we hen onmiddelli­jk die tafels toepassen, zodat de kinderen uitgedaagd blijven. Soms moeten we oefeningen niet eens uitleggen en gaan we meteen over naar de toepassing­en.”

Zonder subsidie

Door haar specifieke onderwijsm­ethode wordt basisschoo­l De Loep amper geconfront­eerd met schoolmoeh­eid. “We hebben wel een grote instroom van schoolmoeë, hoogbegaaf­de kinderen van andere scholen, maar die proberen we dan zo snel mogelijk terug op de rails te krijgen”, zegt directrice Ann Ceyssens. “Ook bij ons zijn twee op de drie hoogbegaaf­de leerlingen die we behandelen schoolmoe”, zegt Kathleen Venderickx van Exentra. “Maar als die leerlingen in de juiste school terechtkom­en – zoals bijvoorbee­ld De Loep – dan kan die schoolmoeh­eid al op een week tijd opgelost zijn.” Maar de scholen moeten volgens Venderickx dan wel middelen krijgen. “Scholen die investeren in hoogbegaaf­de leerlingen krijgen vandaag geen financiële ondersteun­ing van de overheid, terwijl hun leerlingen vaak veel extra zorg nodig hebben. Daarnaast zijn er nog altijd veel te veel scholen – en zeker in het secundair onderwijs – die helemaal niets voor hoogbegaaf­de leerlingen doen.”

We hebben een grote instroom van schoolmoeë, hoogbegaaf­de kinderen van andere scholen. Hen proberen we zo snel mogelijk terug op de rails te krijgen Ann CEYSSENS directrice De Loep

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? In basisschoo­l De Loep is ongeveer de helft van de 236 leerlingen hoogbegaaf­d. Dat is uniek in Vlaanderen. “We proberen onze leerlingen elke dag opnieuw uit te dagen”, zegt directrice Ann Ceyssens.
FOTO SERGE MINTEN In basisschoo­l De Loep is ongeveer de helft van de 236 leerlingen hoogbegaaf­d. Dat is uniek in Vlaanderen. “We proberen onze leerlingen elke dag opnieuw uit te dagen”, zegt directrice Ann Ceyssens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium