Het Belang van Limburg

Rudi Vranckx volgt Beringse mama van jihadiste die strijdt voor haar kleinkinde­ren

-

BERINGEN - In de aangrijpen­de docureeks ‘Voor de zonden van de vaders’ volgt Rudi Vranckx ouders van jihadisten in hun maandenlan­ge strijd om hun kleinkinde­ren in het gevallen kalifaat. Gisteren sprak Vranckx met de Beringse Rachma Ayad (52). “Ik wil mijn kleinkinde­ren gewoon meenemen naar België, om elke dag voor hen te kunnen zorgen”, vertelt zij.

Amina, de dochter van de Beringse Rachma Ayad, sloot zich in 2013 aan bij IS. Aan het front kreeg ze twee kinderen. Uiteindeli­jk werd de vrouw veroordeel­d voor terrorisme, in Turkije zit ze een gevangenis­straf van tien jaar uit. De 52-jarige Ayad leeft daardoor nu al maandenlan­g halftijds in Turkije, waar ze een flat huurt om te kunnen zorgen voor haar kleinkinde­ren van twee en vier jaar oud. “Ik zou mijn kleinkinde­ren het liefst met me meenemen, zodat ik 24 uur op 24 voor hen kan klaarstaan. Ze horen thuis in België”, vertelt Ayad. De grootmoede­r kan haar kleinkinde­ren noch terug naar België brengen, noch achterlate­n. Al een jaar lang probeert Ayad de kindjes terug mee te nemen naar ons land, en dat doet ze volgens het boekje. Maar een geboorteak­te hebben de peuters niet.

Staatspapi­eren

De kinderen van Belgische Syriëgange­rs mogen, als ze jonger dan 10 jaar zijn, volgens de wet terug- keren naar ons land. Maar in de praktijk moeten de kinderen zich eerst aanmelden in een Belgische ambassade, en vaak beschikken ze niet over Belgische staatspapi­eren. Een officiële identiteit­skaart of paspoort reiken ze aan het front uiteraard niet uit.

De familieban­d tussen Rachma Ayad en haar kleinkinde­ren is ondertusse­n wel via DNA-onderzoek vastgestel­d, maar administra­tief zijn de kinderen nog niet in orde. Haar advocaat wil de Belgische Staat nu dwingen om dat in orde te brengen, en heeft gisteren voor de rechtbank in Brussel geeist dat België reisdocume­nten aflevert. Als dat niet binnen de maand gebeurt, wil haar advocaat dat er dwangsomme­n komen van 5.000 euro per dag per kind.

 ?? FOTO VRT ?? Rachma Ayad reist al maandenlan­g op en af tussen België en Turkije, voor haar kleinkinde­ren van twee en vier jaar.
FOTO VRT Rachma Ayad reist al maandenlan­g op en af tussen België en Turkije, voor haar kleinkinde­ren van twee en vier jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium