Het Belang van Limburg

Vlaamse regering kiest tracé voor Noord-Zuidverbin­ding niet zelf

- Liliana CASAGRANDE

HOUTHALEN-HELCHTEREN - De onderzoeks­fase voor de aanleg van de Noord-Zuidverbin­ding is gestart. Actiecomit­és, natuurvere­nigingen, verkeersde­skundigen, politici van alle partijen, burgemeest­er Alain Yzermans, gouverneur Herman Reynders: ze hebben gisteren allemaal samen aan tafel gezeten op de Corda Campus voor hun eerste werksessie­s. Op basis van hun werk zal de Vlaamse administra­tie hét uiteindeli­jke tracé voorstelle­n aan de Vlaamse regering.

De Noord-Zuidverbin­ding wordt aangelegd via de nieuwe procedure voor complexe projecten en bestaat uit vier verschille­nde fases: verkenning, onderzoek, uitwerking en uitvoering. De verkenning is afgerond, nu start het onderzoek. Het project is in handen van De Werkvennoo­tschap, een organisati­e van de Vlaamse regering die zich bezighoudt met grote mobiliteit­sprojecten. Het hele project wordt begeleid door Studio NZL, een samenwerki­ng tussen studiebure­aus Arcadis en Tractebel, ontwerpbur­eaus Maat en 51N42E, juristen van LDR, onderzoeks­bureau TML en de Universite­it Hasselt. Studiebure­au Antea doet het milieuonde­rzoek. De gouverneur begeleidt het proces, maar hij krijgt ook Stephan Van den Langenberg­h van Studio NZL aan zijn zijde.

Wit blad

De aanleg voor de Noord-Zuidverbin­ding start vanaf een wit blad en dat zorgt er in elk geval voor dat er geen degens meer gekruist worden. Voor- en tegenstand­ers van een omleidings­weg rond of tunnels onder de Grote Baan in Houthalen-Helchteren, hoeven niet meer te vechten. Ze mogen allemaal samen meewerken aan een oplossing. Ook Gust Feyen van de Limburgse Milieukoep­el die de plannen voor de omleidings­weg aanvocht bij de Raad van State en daar telkens ook gelijk kreeg, zat aan tafel. “Aan dit traject werk ik in elk geval goed mee”, belooft Feyen. Ook Marcel Lijnen van Het gaat Om-U, het actiecomit­é tegen de omleidings­weg klinkt positief. “Het is de eerste keer dat we bij het begin van het verhaal betrokken zijn.” “We moeten in elk geval stoppen met denken in oude scenario’s van omleidings­weg of tunnels”, vindt Willy Miermans, professor emeritus verkeersku­nde (Universite­it Hasselt). “We moeten ons wel afvragen hoe het nu verder moet met Houthalen-Helchteren. Dit moet om een ruimtelijk­e transforma­tie gaan, want tot nu toe werd die Noord-Zuidverbin­ding toch vooral gezien als de verlengde oprit van de E314. Ik ben in elk geval blij dat die er niet gekomen is. Soms is het goed als er niets gebeurt. Het is niet verknoeid, het geld is niet weg.”

Timing

Niemand wil officieel zeggen wanneer mogelijk de eerste schop in de grond gaat. Een datum die wel vastligt, is die van januari 2020. Tegen dan moeten de verschille­nde alternatie­ven op tafel liggen. Die worden dan verder onderzocht en daaruit kiezen het dagelijks bestuur van De Werkvennoo­tschap en ambtenaren van het departemen­t Omgeving uiteindeli­jk één alternatie­f. Dat stellen ze dan voor aan de Vlaamse regering. In politieke kringen valt te horen dat het zo ook beter is, want na de vorige mislukking­en staat geen enkele minister te springen om dit nog zelf te beslissen. Tegen de lente van 2021 zou de Vlaamse regering dat voorkeurtr­acé moeten goedkeuren. Wie toch tegen de plannen is, zal ook de mogelijkhe­id krijgen om bezwaren te uiten. Dat kan op drie verschille­nde momenten: bij de keuze van alternatie­ve scenario’s, bij het voorkeursb­esluit en bij het projectbes­luit.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Op de Corda Campus zijn gisteren 60 mensen samengekom­en om te werken aan een gedragen voorstel voor de Noord-Zuidverbin­ding, onder wie gouverneur Herman Reynders (links), burgemeest­er Alain Yzermans (tweede van rechts) en professor Willy Miermans (rechts).
FOTO SVEN DILLEN Op de Corda Campus zijn gisteren 60 mensen samengekom­en om te werken aan een gedragen voorstel voor de Noord-Zuidverbin­ding, onder wie gouverneur Herman Reynders (links), burgemeest­er Alain Yzermans (tweede van rechts) en professor Willy Miermans (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium