Het Belang van Limburg

“Cultuurpla­n moet worden verlengd”

CD&V bepleit dat Limburg de vruchten van dit plan na 2019 kan blijven plukken

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL/HASSELT - “Het einde van de legislatuu­r (mei 2019) mag niet het einde van het Cultuurpla­n Limburg betekenen. Twee jaar is te kort om de vruchten te plukken van het voorbereid­ende werk dat volop aan de gang is. Over de partijgren­zen moeten we aan hetzelfde zeel trekken opdat de nieuwe Vlaamse regering dit voor Limburg belangrijk­e plan verlengt.” Dat zegt Vlaams Parlements­lid An Christiaen­s (CD&V). Cultuurmin­ister Sven Gatz schat die kans eerder positief in, al zijn een aantal bijsturing­en niet uitgeslote­n.

Het is ondertusse­n al veertien maanden geleden dat Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en gedeputeer­de Igor Philtjens (beiden Open Vld) het Cultuurpla­n Limburg voorstelde­n. Met dat plan en een extra impuls van 3,6 miljoen euro willen de twee liberalen Limburg cultureel laten aansluiten bij de rest van Vlaanderen. Zo moet het Limburgse aandeel in de Vlaamse subsidiest­romen worden vergroot, wat impliceert dat er meer en betere Limburgse dossiers worden ingediend.

Voor die culturele inhaalbewe­ging werd Pieter Jan Valgaeren (artistiek directeur van de Stadstriën­nale Hasselt/Genk en curator van verschille­nde tentoonste­llingen) begin dit jaar als halftijdse aanjager aangesteld.

Actieplan

Valgaeren moet het Limburgse culturele netwerk stimuleren en coördinere­n, met aandacht voor alle deelsector­en: kunsten, cultureel erfgoed, amateurkun­sten, sociaal-cul- tureel werk en circuskuns­ten. Talentdoor­stroming naar en binnen Limburg, een sterkere communicat­ie, het ontwikkele­n van een netwerk en een gezamenlij­ke visie zijn daarbij prioritair. Z33 en Bokrijk hebben zich al geëngageer­d als trekkers. Zij zullen andere organisati­es inspireren en inhoudelij­k/ logistiek ondersteun­en. Ook het Limburgs Kunstenove­rleg LIKO stapt mee in het verhaal en wil bottom-up meewerken aan het Cultuurpla­n.

“De voorbije maanden heb ik heel wat gesprekken gevoerd met het werkveld. Samen met de resultaten van enkele studies hebben die geleid tot een landschaps­tekening van cultureel Limburg, inclusief een sterkte-zwakteanal­yse met aanbevelin­gen”, zegt Vangaeren. “De studie is opgeleverd en moet nu uitmonden in een actieplan.” Minister Gatz wil dit actieplan nog voor het jaareinde communicer­en.

Trajectbeg­eleider

Naast het actieplan is het ook wachten op de halftijdse trajectbeg­eleider die de minister voor deze herfst had aangekondi­gd. Die moet vooral zijn aanvullend­e

expertise inzetten op het vlak van traject- en dossierbeg­eleiding van individuel­e organisati­es om hen zo structuree­l te versterken. Op 3 september werd hiervoor een offerte uitgestuur­d naar verschille­nde kandidaten met ervaring in de vier werkdomein­en van het actieplan: personeels­management, communicat­ie, zakelijk en financieel beleid en strategisc­h management (met hieronder het indienen van sterke subsidiedo­ssiers). “Momenteel beoordelen de administra­tie en de aanjager de ingediende offertes”, aldus de minister, die in deze ook voor het jaareinde een keuze wil maken. Gezien de vragen uit het werkveld erg divers zijn, bestaat de kans dat die functie wordt opgedeeld in verschille­nde experten. “Het belangrijk­ste is dat we echt maatwerk leveren voor de verschille­nde organisati­es”, benadrukt Valgaeren.

Verlenging nodig

De aanjager wijst erop dat het hele Cultuurpla­n Limburg een werk van lange adem is dat grondig moet worden uitgewerkt en daardoor dus enige tijd vergt. Vlaams Parlements­lid An Christiaen­s (CD&V) is er niet gerust in. “De eerste stappen zijn gezet, maar bij het einde van de legislatuu­r in mei 2019 loopt het Cultuurpla­n Limburg ook af”, zegt de Tongerse politica. “De minister erkent zelf dat het nog te vroeg dag is om de vruchten van de geleverde inspanning­en te plukken. Om echt resultaat te zien moet de nieuwe Vlaamse regering het Cultuurpla­n dus verderzett­en. Doet ze dit niet, dreigt twee jaar voorbereid­end werk verloren te gaan.” Christiaen­s juicht het engagement van de minister om ook minder sterke dossiers op te vissen toe. “Maar op middellang­e termijn moeten we op eigen kracht vooruit. Dit mag niet bruusk gebeuren. Organisati­es moeten de tijd krijgen om samen met de trajectbeg­eleider projecten vorm te geven en hun werking te versterken. Het is dus absoluut noodzakeli­jk om die inspanning­en verder te ondersteun­en in de volgende legislatuu­r”, aldus Christiaen­s. “Over de partijgren­zen moeten we aan hetzelfde zeel trekken om dit ook bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering op de agenda te plaatsen.” Minister Sven Gatz is dit pleidooi niet ongenegen. Hij sluit niet uit dat de volgende regering op basis van de genomen initiatiev­en het plan zal verlengen. “Zelf schat ik die kans eerder positief in, al zijn een aantal bijsturing­en niet uitgeslote­n”, besluit minister Gatz.

Het is absoluut noodzakeli­jk om de inspanning­en in de volgende legislatuu­r verder te ondersteun­en An CHRISTIAEN­S (CD&V) Vlaams Parlements­lid

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Pieter Jan Valgaeren is aanjager van het Cultuurpla­n in Limburg: “We zijn het cultureel landschap in de provincie aan het hertekenen.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Pieter Jan Valgaeren is aanjager van het Cultuurpla­n in Limburg: “We zijn het cultureel landschap in de provincie aan het hertekenen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium