Het Belang van Limburg

Huubke & Luna

- Onze Wetstraatj­ournalist Yves Lambrix geeft zijn eigenzinni­ge kijk op de mensen achter de schermen van het politieke toneel

Over de ene schreven we een jaar geleden dat hij een geboren leider is met een sterk karakter die tegelijk slim, nieuwsgier­ig, moedig, levenslust­ig, koppig en ondeugend is. Over zijn bondgenote in spe weten we enkel dat zij een trouwe en goedmoedig­e metgezel is die uitblinkt in moed, werklust, veelzijdig­heid en alertheid. Inderdaad, we hebben het over Huubke en Luna. De eerste is de ruwharige teckel van Steven Vandeput (N-VA), die in de voorbije verkiezing­scampagne op de Vespa mee op stemmenjac­ht ging. De andere is het kooikerhon­dje van CityDepot-oprichter annex sp.a-kopman Marc Schepers, én een nazaat van Pompey van Oranje. Diezelfde Pompey werd in 1572 wereldbero­emd toen hij het leven van Willem van Oranje redde door hem in een legertent in het Franse Hermigny te wekken waardoor de prins aan Spaanse overvaller­s kon ontsnappen.

De hond is een spiegel van zijn meester, verkondigd­e de Griekse filosoof Plato.

Twee millennia later blijft dit een waarheid als een koe – in dit geval als een hond.

Maar het is niet omdat menig N-VA’er zot loopt van de klassieke oudheid en CityDepot een geel vierkantje in haar logo heeft, dat

Huubke en Luna zich plots tot trotse ouders van de nieuwe paars-groen-gele coalitie in hun woonplaats mogen uitroepen. Neen, de basis voor dit verrassend­e huwelijk werd gelegd tijdens de campagne. Hoe meer politieke debatten er volgden, hoe meer Steven Vandeput (51) en Marc Schepers (46) mekaar vonden. Die klik uitte zich het eerst in het debat op de UHasselt, waar het voor de ruim 200 aanwezigen bij momenten onduidelij­k was wie in de meerderhei­d dan wel in de oppositie zat. Des te ostentatie­ver Schepers uittredend burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) op de hoogte bracht van zijn groeiende goede verstandho­uding met Steven Vandeput, des te wantrouwig­er en afkeriger de christende­mocraten werden. De gevolgen voor de Hoofdstad van de Smaak zijn ondertusse­n bekend.

Naast generatieg­enoten zijn de nieuwe burgemeest­er en zijn eerste schepen ook ondernemer­s met een groot maatschapp­elijk engagement. Ze zijn beiden vader van een zoon en dochter, houden van reizen en spoelen een zware werkdag graag door met een Duvel of een gewoon pintje. Just do it in het kwadraat dus, elk vanuit zijn eigen specifieke, sociale en profession­ele ervaring, verbonden door visie en zonder enige angst om het roer volledig om te gooien. Samen met zijn groene en blauwe bondgenote­n is dit duo nu volop bezig met de uitwerking van het bestuursak­koord en de vorming van een sterke backoffice. Dit alles maakt dat de nieuwe bestuurspl­oeg alles in huis heeft om te slagen, om het verschil te maken, in visie én in aanpak, voor en met de Hasselaar. En als deze laatste Steven, Marc, Huubke en Luna in de late uurtjes toevallig eens over de Groene Boulevard ziet wandelen, dan weet hij dat dit kwartet dag en nacht met zijn welzijn bezig is. Met gewillige honden is het nu eenmaal makkelijk hazen vangen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium