Het Belang van Limburg

Nog niet klaar om stuur los te laten

Amper een op de vier Belgen klaar voor zelfrijden­de auto

-

BRUSSEL - Terwijl de autowereld de mond vol heeft van de zelfrijden­de auto en zo goed als elk zichzelf respectere­nd merk eraan sleutelt, staat de Belg nog niet te springen om zich te laten rijden in een auto zonder bestuurder. Het wantrouwen is groot, blijkt uit een nieuwe bevraging. “Nochtans wacht auto’s met bestuurder hetzelfde lot als paard en kar”, zegt Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool.

De Belg staat niet te trappelen om in een zelfrijden­de auto te stappen, laat staan om er snel een te kopen: amper een kwart is voorstande­r van een snelle invoering. Dat blijkt uit een bevraging van Bosch Mobility Solutions, dat rijhulpsys­temen voor de automobiel­industrie ontwikkelt. “Belgen hebben meer moeite om de controle over het stuur uit handen te geven dan automobili­sten in de twaalf andere bevraagde landen ”, zegt Sandra Vancolen van Bosch. “Belgen zien zelfrijden­de functies vooral als ondersteun­end: bij het parkegens, ren, tijdens langere ritten op de snelweg of in de file. Maar hun kinderen door zo’n zelfrijden­de auto bijvoorbee­ld naar school of de sportclub laten brengen, nee, dat niet. Terwijl ze daar in pakweg Brazilië, Italië en China, maar ook in onze buurlanden, minder moeite mee hebben.” Nochtans is het al lang niet meer de vraag óf de zelfrijden­de auto zal doorbreken, wel wanneer hij zijn opwachting maakt. “Ook in België. Auto’s met bestuurder wacht hetzelfde lot als paard en kar”, voorspelt Mark Pecqueur, docent autotechno­logie aan de Thomas More Hogeschool. “Maar België is een écht autoland met heel veel bedrijfswa- dus er zal wat meer tijd overgaan.”

Al is het ook een kwestie van mentaal een knop om te draaien: “Mensen vinden het beangstige­nd om het stuur uit handen te geven. Nochtans is al lang aangetoond dat ruim 90 procent van alle ongevallen terug te brengen is tot een menselijke fout.” En dat is niet het enige voordeel van autonoom rijden, zo blijkt uit studies. “Autonoom rijden leidt tot minder files en wachten, wat de verkeersfl­ow met 80 procent kan verbeteren”, zegt Sandra Vancolen. “Tegelijk kunnen we 23 tot 39 procent brandstof besparen doordat we efficiënte­r rijden. En als we niet langer zelf moeten rijden, winnen we makkelijk een klein uurtje per dag om aan andere dingen te besteden.” Alleen moet dan dringend dé belangrijk­ste belemmerin­g voor de doorbraak van autonoom rijden worden aangepakt: “En dat is de wetgeving”, zegt Pecqueur. “Op dat vlak loopt Europa helaas achter op onder meer de Verenigde Staten en China, waar al volledig autonoom rijdende auto’s op de baan zijn, sommige zelfs zonder chauffeur.”

Mensen vinden het beangstige­nd om het stuur uit handen te geven. Nochtans is ruim 90 procent van alle ongevallen het resultaat van een menselijke fout

Mark PECQUEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium