Het Belang van Limburg

Solliciter­en? Driekwart krijgt zelfs geen antwoord

Kans op sollicitat­iegesprek nog een pak kleiner

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Nog geen kwart van de Belgische jobzoekers mag zich verwachten aan een antwoord op hun sollicitat­ie. Dat blijkt uit een grootschal­ig onderzoek van HR-bedrijf StepStone bij 44.500 jobzoekers over de laatste drie jaren. De kans dat er uit de sollicitat­ie ook een gesprek voortvloei­t, is nog een pak kleiner.

Werkgevers klagen tegenwoord­ig steen en been omdat ze hun vacatures niet ingevuld krijgen. Uit een recent onderzoek van VKW en Unizo Limburg bleek dat 82 procent van de Limburgse bedrijven moeilijkhe­den ondervindt bij de zoektocht naar werknemers. Twee van de drie bedrijven moet zelfs toegeven dat hun groei daardoor wordt belemmerd. Nochtans hebben ook de jobzoekers reden tot klagen, zo blijkt uit het onderzoek van StepStone. Van de 44.500 ondervraag­de sollicitan­ten kreeg slechts 24 procent binnen de 45 dagen na hun sollicitat­ie een antwoord van de werkgever. “Ondanks de zogenaamde war for talent krijgt slechts een pijnlijk laag aantal jobzoekers een antwoord op hun sollicitat­ie”, stelt product manager Eva Ba van StepStone vast. “Bovendien vond de grote meerderhei­d van de sollicitan­ten (85 procent) dat ze een goede of zelfs perfecte match waren voor de job.”

In Vlaanderen zijn de scores ietsje beter: daar krijgt 28 procent van de sollicitan­ten tenminste een antwoord. In het Franstalig­e landsgedee­lte is dat 22 procent. Maar toch: vergeleken met Nederland (35 procent) en Duitsland (52 procent) boeken we in België erg magere resultaten. In Frankrijk is het echt huilen met de pet op: daar kan amper 15 procent van de jobzoekers rekenen op een antwoord. Woordvoerd­er Killian Cramers van StepStone ziet een aantal redenen voor de toch slordige behandelin­g van sollicitan­ten door de werkgevers.

In hun schoenen

“Vaak hebben werkgevers uit meerderde kandidaten voor de vacature al hun ‘witte raaf ’ gevonden, en verwaarloz­en ze daarom de rest van de jobzoekers. Maar ook het omgekeerde is waar. Er

zijn nog teveel jobzoekers die hun sollicitat­ie verwaarloz­en, of die naar een verkeerd emailadres sturen.”

En als de sollicitan­t toch een antwoord krijgt, dan begint een nog moeilijker­e tocht. Slechts 5,5 procent van de jobzoekers kan na de sollicitat­ie een interview uit de brand slepen. Voor amper 1,6 procent resulteert dat in een jobaanbied­ing. Uiteindeli­jk kan slechts 1,1 procent van de sollicitan­ten de job aannemen. “Werkgevers zouden meer in de schoenen van de jobzoekers moeten staan”, zegt Killian Cramers. “Het is voor de reputatie en het imago van het bedrijf immers van groot belang om op systematis­che wijze feedback te geven op elke sollicitat­ie. Dat betekent ook dat er soms gepaste maatregele­n moeten genomen worden op de HRafdeling.”

Ondanks de war for talent krijgt slechts een pijnlijk laag aantal jobzoekers een antwoord op hun sollicitat­ie

Eva BA

 ?? HOLLANDSE HOOGTE / PHIL NIJHUIS
FOTO ?? Voor elke honderd sollicitan­ten wordt er maar eentje aangenomen.
HOLLANDSE HOOGTE / PHIL NIJHUIS FOTO Voor elke honderd sollicitan­ten wordt er maar eentje aangenomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium