Het Belang van Limburg

“Grote beker karamelijs en nieuwe telefoon”

NINA DERWAEL beloont zichzelf na haar wereldtite­l

- Marc VERMEIREN

Op het kabinet van sportminis­ter Muyters begon Nina Derwael, omringd door een armada aan andere Vlaamse medaillist­en, gisteren aan een lange reeks huldiginge­n. Vandaag zit ze - een gewone tiener met buitengewo­ne gaven - weer op de schoolbank­en. En morgen hervat ze de training.

Niemand ter wereld beheerst de brug met ongelijke leggers beter dan Nina Derwael uit Sint-Tuiden. Deze primeur in de Belgische sportgesch­iedenis weekt best wel wat los. Zo volgt er zaterdag in de geboortepl­aats van het turnwonder een volksfeest, waarop naar verluidt onthuld zal worden dat ze een straat naar zich genoemd krijgt. “Helaas kan ik niet op alle aanvragen ingaan. Het dreigt gewoon te veel te worden. Veel mensen willen bij mij thuis langskomen, maar daar ben ik liefst van al op mijn gemak. Ik wil niet om de vijf minuten iemand over de vloer zien komen. Daarom proberen we, zoals zaterdag, de dingen wat te bundelen. Het gaat nog wel, maar het mag toch iets rustiger worden.”

Hoeveel berichten heb je de voorbije dagen gekregen?

“Geen idee.”

Honderd? Duizend?

“Dat zal toch richting de duizend lopen. Instagram, Messenger, sms’jes, Facebook... Ik probeer ze allemaal te beantwoord­en, maar of dat gaat lukken? Of daar al huwelijksa­anzoeken tussenzate­n? (lacht) Die ben ik nog niet tegengekom­en.”

Ook de kranten stonden vol.

“Daarvoor heb ik zelfs nog niet de tijd gehad. Bij de Gymfed houden ze alle artikels bij, net als mijn grootouder­s. Vorig jaar na het WK heeft de federatie me een boek gegeven, waarin al die reportages stonden. Allicht volgt straks een nieuw exemplaar.”

Heb je je eigen oefening al herbekeken?

“Een paar keer. Ik zie dan uitsluiten­d de kleine foutjes in de uitvoering. Zo weten we waarop we nog moeten werken. Fysiek ben ik alleszins beter uit dat WK gekomen dan ik vertrokken was. De pijn aan mijn voet is bijvoorbee­ld verminderd. Allicht omdat ik niet meer zo hard moet trainen als in de aanloop naar Doha.”

Weet je dat jij met je 1m68 de grootste wereldkamp­ioene ooit bent?

(vol verbazing) “Is dat echt? Leuk om te horen. Nog iets speciaals.”

Nu moet je weer naar school. Als wereldkamp­ioene.

“Ik kijk er eigenlijk wel naar uit. Mijn medeleerli­ngen hebben me al gefelicite­erd. Ze hebben me trouwens altijd samenvatti­ngen van de lessen doorgestuu­rd, waarvoor dank. Omdat de herfstvaKe­rstmis kantie samenviel met het WK, heb ik niet al te veel gemist. Ik moet nog wel een examen management­economie inhalen, maar dat zal wel lukken. En donderdag hernemen we de trainingen na de langste break van het jaar. Na het EK begonnen we amper twee dagen later opnieuw te trainen in de aanloop naar dit WK. Rond volgt nog een week vakantie. Nu, het zal donderdag nog niet meteen vol gas zijn. Eerst wat kracht, denk ik, en dan op de toestellen. De focus gaat weer richting sport. Alle plichtpleg­ingen zijn stilaan achter de rug.”

Ho maar. Op 22 december wordt de Sportvrouw van het Jaar verkozen.

(lacht) “Die dag staat in mijn agenda, ja.“

Hoe heb je jezelf beloond na die wereldtite­l?

“Met een grote beker karamelijs, die ik toch bijna helemaal op mijn eentje heb leeggelepe­ld. Zonder maagklacht­en, overigens. Ik blijf een dessertenm­adame, die haar zoete versnaperi­ngen lange tijd heeft moeten missen. Alcohol heb ik nog steeds niet gedronken. Ik houd al niet van bruisende dranken, dus bier of champagne vallen al weg. (lacht) En wijn, dat stinkt. Of ik iets ga kopen met mijn WKpremie? (2.622 euro, nvdr.) Ik ben toch stilaan toe aan een nieuwe gsm. (toont een kaduuk exemplaar met gebarsten scherm) Dat ding heeft afgezien. Maar ik behoud mijn oude nummer hoor. (lacht) Anders moet ik weer een nieuw nummer van buiten leren.”

Of er huwelijksa­anzoeken tussen al die berichten zaten? Die ben ik nog niet tegengekom­en Nina DERWAEL

Wat betekent die titel qua bijkomende sponsoring?

“Sinds vorig jaar ben ik verbonden aan Golazo. Zij bekommeren zich over dat luik van mijn loopbaan, in samenspraa­k met mij en mijn ouders. Op dit moment heb ik echt geen tijd om daarmee bezig te zijn.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO HBVL ?? Gisteren werd Nina Derwael ontvangen door minister Muyters, zaterdag is er nog een volksfeest in Sint-Truiden.
FOTO HBVL Gisteren werd Nina Derwael ontvangen door minister Muyters, zaterdag is er nog een volksfeest in Sint-Truiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium