Het Belang van Limburg

“Droom waarmaken om arts te worden”

- Gert SILLEN

Basten Caerts is gestopt met zwemmen. Dat plotse nieuws maakte de Heppenaar gisteren bekend. De schoolslag­specialist vond naar eigen zeggen de nodige goesting en motivatie niet meer. “Het is mooi geweest. Ik wil nu vooral mijn droom waarmaken om arts te worden”, kijkt Caerts vooruit.

Een voor velen vreemde beslissing. Zeker omdat Caerts recent nog overstapte naar de zwemgroep van Ronald Gaastra, de man die Frederik Deburghgra­eve naar goud coachte op de Olympische Spelen van Atlanta 1996 én zilveren medaillist Pieter Timmers onder zijn hoede heeft. Na twee wisselvall­ige jaren werd verwacht dat Caerts, onder impuls van Gaastra, de definitiev­e stap voorwaarts zou zetten. Niet dus. De in Antwerpen studerende Caerts geeft aan dat hij niet over één nacht ijs is gegaan. “Het idee om te stoppen is beginnen broeden tijdens het Europees kampioensc­hap Korte Baan in Kopenhagen in de winter van 2017. Een totaal mislukt EK door ziekte. Ik vroeg me constant af ‘Wat ben ik hier eigenlijk aan het doen?’. En ik beschouwde mijn collega’s als losers. Zo hard trainen en presteren, maar niemand maakt er zich druk over. Oké, ik relativeer­de alles in het belachelij­ke, maar een aantal gesprekken met een psycholoog bevestigde­n nadien mijn gevoel om te stoppen.”

De zomer van 2018 was geen hoogvliege­r. Het enige lichtpunt, een nieuw Belgisch record op de 50m schoolslag, werd overschadu­wd door een barslecht EK in Glasgow. “Ik herinner me nog goed dat ik na de laatste wedstrijdd­ag, met Louis Croenen en Emmanuel Vanluchene in de lokale Burgerking drie uur aan een stuk heb zitten klagen en zeuren over wat er allemaal misliep. Ik lag ook met mezelf in de knoop. Het vertrouwen in de samenwerki­ng met coach Valcke was weg.” Toen volgde de overstap naar Gaastra. “Ik had gehoopt uit de spiraal van mijn negatieve mindset te kruipen. Maar ik vond de juiste motivatie en goesting niet meer. Ik schat mijn geneeskund­estudie ook hoger in dan het zwemmen. Daar heb ik altijd van gedroomd: arts worden. Ik wil met mijn studie niet zo maniakaal bezig zijn als met het zwemmen.”

Dus gaat de riem eraf. “Het is nu tijd om af te spreken met vrienden, of voor een feestje. Op 12 oktober heb ik mijn laatste training afgewerkt en 14 oktober heb ik de knoop doorgehakt. En ik heb nog geen seconde spijt van mijn beslissing.” “Ik besef ook dat ik er niet alles uit heb gehaald, maar ik kan ermee leven. Het is mooi geweest”, klinkt het filosofisc­h. “En in een zwart gat ben ik ook niet gevallen. De studie slorpt veel tijd op.” Geen aankondigi­ng van fin de carrière zonder terugblik naar piekmoment­en. “Velen denken misschien aan de zomer van 2017 toen ik tijdens drie World Cups verschille­nde Belgische records brak. Dat was mooi, maar eigenlijk dacht ik de hele tijd ‘Ik wil naar huis. Ik wil de zomer vieren.’ Hét hoogtepunt is het Belgisch record 200m schoolslag van mei 2016 waarmee ik uiteindeli­jk naar de Olympische Spelen van Rio mocht. Het hele proces van twee maanden dat aan die definitiev­e selectie voorafging bezorgde me veel zenuwen, maar bracht me ook in een fantastisc­he roes. En dan dat verlossend­e telefoontj­e. Als eerstejaar­s senior naar de Spelen. Daar ben ik best trots op.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium