Het Belang van Limburg

Hoe Coucke probeert de meubelen te redden

-

“Ja, het voetbal zal maatregele­n treffen om spelersmak­elaars aan te pakken. Maar alsjeblief­t, raak niet aan onze fiscale voordelen.” Zo probeerden Pro League-voorzitter Marc Coucke en CEO Pierre François in de commissie Financiën van de Kamer de meubelen te redden. Want nogal wat politici hebben het op de centen van de clubs gemunt.

Alle schuld bij de makelaars leggen

Een goednieuws­show brengen en de handen wassen in onschuld, dat ging Marc Coucke en Pierre François te ver. Als een rasverkope­r je boodschap handig weten te verkopen, dat kan Coucke wel. Zo bleek in de Kamercommi­ssie Financiën. Toegeven dat sommige spelersmak­elaars te veel macht kregen van de clubs en zich ongenaakba­ar waanden, die bekentenis kwam er niet. Wel dat het in de “mooie sector” die voetbal is “in één aspect is misgelopen: bij de makelaars”. Hen aan banden leggen in het kader van de operatie-Propere Handen, dat moet toch ook via wetgeving. Maar in afwachting daarvan wil de Pro League de politici overtuigen met tekenen van goodwill. Het belangrijk­ste en eerste dat zal worden gerealisee­rd: een charter waarover over twee weken wordt gestemd en dat op 17 december al moet worden onderteken­d door alle 24 profclubs. “Zodat het charter van kracht zou kunnen zijn bij de volgende wintermerc­ato.” En dat het eind dit seizoen al deel uitmaakt van de licentievo­orwaarden. “We zullen onze concurrent­iële positie verzwakken. Dat zal ons één of twee transfers kosten. Maar dat hebben we ervoor over. We voelen de steun van Europa”, zei Coucke.

Vaag blijven over de maatregele­n

Vanwaar die concurrent­iële verzwakkin­g? Daar bleef Coucke liever vaag over. Hij is als de

Marc COUCKE over de afschaffin­g van het

fiscaal voordeel dood dat er te veel protest komt vanuit de makelaarsw­ereld zelf, vooral nadat uitlekte dat spelersmak­elaar Didier Frenay zijn collega’s opriep om zich te verenigen tegen de plannen. Nochtans is wat de grote clubs binnen de Pro League willen doorvoeren behoorlijk revolution­air. Eerst en vooral het afschaffen van de zogenaamde success fees. Dat zijn de hoge gages op de transferso­mmen die makelaars toucheren. Zie de 6,2 miljoen euro die Christophe Henrotay kreeg voor de overgang van Youri Tielemans naar Monaco. Of Didier Frenay, die 3,3 miljoen kreeg bij de verkoop van Landry Dimata naar Wolfsburg.

Nog verregaand­er is de maatregel om voortaan de makelaarsc­ommissies te laten betalen door de spelers zelf en niet langer door de clubs. Dat zou zorgen voor een unicum in het mondiale voetbal, al is de scepsis in het wereldje evident. Zal de commissie van de makelaars door spelers niet worden doorgereke­nd in het loon dat ze onderhande­len bij de clubs? Het gevolg van de afschaffin­g van de success fees is even voorspelba­ar. Tenzij andere landen volgen, is het concurrent­ienadeel evident. Buitenland­se makelaars zullen hun spelers stuwen naar waar ze geld kunnen rapen. Lees: niet naar België.

Alarmbel over schrapping fiscale voordelen

Tegen die nadelen zien Coucke en de Pro League geen bezwaren. In het parlement onderstree­pte de preses van Anderlecht gisteren hoe goed het wel gaat met het Belgische voetbal, onze nationale ploeg en de jeugdwerki­ng. En dat allemaal dankzij het doelwit van een aantal politici: de fiscale en sociale gunstmaatr­egelen. Profsporte­rs betalen slechts 868 euro per maand aan sociale bijdragen én profession­ele clubs krijgen een korting van tachtig procent van de bedrijfsvo­orheffing opdat ze dat bedrag investeren in jeugdwerki­ng. CD&V wil die wet hervormen en vindt steun bij Groen en SP.A. “Want het is schandalig dat zij minder betalen dan andere burgers”, zegt Peter Vanvelthov­en (SP.A). Maar als dat wetsvoorst­el er komt, zal het voetbal volgens Coucke 68 tot 93 miljoen euro verlies draaien. “Dat zou leiden tot een economisch kerkhof. Het zijn de clubs die het uiteindeli­jk zullen betalen. En die draaien nu met moeite break-even. Ik begrijp de verontwaar­diging, maar dat systeem is niet door de clubs uitgevonde­n.”

Een argument dat weinig bijval krijgt. Meer transparan­tie, die komt er. Maar dat het fiscale voordeelre­gime moeilijk houdbaar lijkt, dat is het eerste politieke neveneffec­t van Propere Handen. Volgende week gaan Coucke en François het uitleggen in de Kamercommi­ssie Sociale Zaken en eind deze maand ook in het Vlaams Parlement. Het valt nu al te voorspelle­n waarover de politici een boompje zullen opzetten.

Dat zou leiden tot een economisch kerkhof. De clubs zullen het moeten betalen en die draaien nu met moeite breakeven

 ?? Foto BELGA ?? Marc Coucke en Pierre François hielden hun betoog om de centen van de eersteklas­seclubs veilig te stellen.
Foto BELGA Marc Coucke en Pierre François hielden hun betoog om de centen van de eersteklas­seclubs veilig te stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium