Het Belang van Limburg

“Besiktas zal

DANNY VUKOVIC wil met zege grote stap zetten naar 1/16de finales

- Marnik GEUKENS

Een thuiszege tegen Besiktas betekent dat KRC Genk de Turkse club altijd achter zich houdt in de eindstand van groep I van de Europa League. “Het zou een gigantisch­e stap zijn richting zestiende finales”, beseft doelman Danny Vukovic. “Maar makkelijk wordt het niet, ik denk niet dat Besiktas ons opnieuw zal onderschat­ten.”

Hij kende Europees voetbal alleen van televisie, daarom keek Danny Vukovic enorm uit naar zijn eerste deelname aan de Europa League. Zijn torenhoge verwachtin­gen worden ook ingelost, verzekert de sympathiek­e Australiër. “Heel de beleving rond de wedstrijde­n is speciaal. Zeker bij de verplaatsi­ngen. De gezamenlij­ke vliegreis, de laatste training in het stadion. Het brengt een spelersgro­ep nog dichter bij mekaar.”

Je beleefde twee totaal verschille­nde uitwedstri­jden. Grotere extremen dan een nederlaag bij het nietige Sarpsborg en een afgetekend­e zege bij Besiktas ga je niet meer tegenkomen.

Vukovic: “Sarpsborg bewees dat elke ploeg die de groepsfase haalt, specifieke kwaliteite­n heeft. Bovendien waren de omstandigh­eden heel speciaal. Maar het blijft hun verdienste dat ze ons klopten. In Besiktas speelden we een topmatch, ik hoorde sommige bestuurder­s spreken over één van de mooiste uitzeges in de clubgeschi­edenis.”

Hoe beleefde je die schitteren­de zege op het veld?

“Het was genieten. Ik heb het nog gezegd: ik heb het mooiste zitje in het stadion. Neem nu ons eerste doelpunt, over tien verschille­nde stations, dat vlak voor mijn neus ontstond: maakt Arsenal of Manchester United zo’n goal, dan spreekt heel de wereld erover.”

Kunnen jullie die prestatie donderdag nog eens dunnetjes overdoen?

“Waarom niet? Wij geloven rotsvast in onze kwaliteite­n. Anderzijds beseffen we dat het niet makkelijk wordt. Besiktas zal ons niet weer onderschat­ten, bovendien zullen Babel en Pepe er nu wel bijlopen. Maar als we winnen, staan we er riant voor in onze groep. Dat zorgt zeker voor een extra stimulans, wij willen altijd meer.”

Vrees je niet dat de vermoeidhe­id voor een terugslag zorgt?

“De opeenvolgi­ng van wedstrijde­n is zwaar, zelfs voor een doelman. Je moet je mentaal elke keer opnieuw opladen. Ook fysiek voel je op je 33ste de dag na de match links en rechts wel wat last. Maar dat is niets ernstigs. Wij klagen niet, iedereen verkiest een extra wedstrijd boven een training. Bovendien worden we alsmaar sterker, omdat we nóg beter op mekaar ingespeeld geraken.”

Wat is het grote verschil met een jaar geleden?

“Er zit veel meer diepgang in ons spel. Philippe Clement heeft dat meteen aangegeven bij zijn komst: hij zag veel te weinig spurts in de vrije ruimtes in het laatste deel van het veld. Hij heeft ons fysiek op zo’n niveau gekregen dat we die loopacties elke match blijven maken. Er zit zoveel beweging in de ploeg, dat het tegen ons moeilijk verdedigen is. Dat zorgt voor vertrouwen. Net zoals de steun van onze supporters, die steeds massaler naar onze matchen afzakken. Ook op dat vlak hebben we in een jaar enorme stappen vooruit gezet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium