Het Belang van Limburg

“Overwinter­en blijft het doel”

Wisselvall­ige Rouches maken preses VENANZI niet minder ambitieus

- Pieter VANLOMMEL

Na een vlucht van dik vier uur en 3.000 kilometer zetten de Rouches gisteravon­d samen met een delegatie van 44 fans voet aan grond in Krasnodar. In het zuiden van Rusland tracht Standard de kansen op Europese overwinter­ing gaaf te houden én eindelijk een constante in hun prestaties te vinden. Dat hoopt ook voorzitter Bruno Venanzi, die we in de vertrekhal van de luchthaven van Luik-Bierset enkele heikele thema’s onder de neus schoven.

Uitgeschak­eld in de Beker van België, uit de top zes getuimeld en 14 punten achter leider Genk. De cijfers van Standard liegen er niet om. Toch maakt voorzitter Bruno Venanzi zich geen zorgen. “Omdat we weten waar we naartoe willen. De resultaten vallen wat tegen, maar dat heeft zijn redenen. Al een maand lang spelen we minstens twee matchen per week. De opeenstape­ling van duels in België en Europa eist zijn tol.” Hier en daar wordt gesuggeree­rd dat de Rouches onder Preud’homme misschien te veel tactische richtlijne­n krijgen, wat in schril contrast staat met de aanpak van zijn voorganger Ricardo Sa Pinto. “Een groep heeft altijd tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuwe coach”, aldus Venanzi. “Dat was ook zo bij Sa Pinto. Ondanks een stroeve start, sprak ik het vertrouwen in hem uit. Op lange termijn heeft dat geloond. Ik verwacht nu eenzelfde scenario.” Standard speelde dit seizoen al 21 officiele wedstrijde­n, maar de nieuwkomer­s die de basiself halen, zijn op één hand te tellen. Enkel Lestienne en Bastien staan regelmatig op het wedstrijdb­lad. “Ik denk niet dat het de nieuwkomer­s aan kwaliteit ontbreekt”, aldus Venanzi. “De concurrent­ie is groot. En zij die niet spelen, houden de titulariss­en scherp. Kijk naar onze defensie. Daar staan met Kosanovic en Vanheusden twee sterke vervangers klaar als er iets gebeurt met het vaste duo LuyindamaL­aifis. Of Vanheusden zijn geduld aan het verliezen is? Dat zou je hem zelf moeten vragen. Hij heeft nog een contract tot het eind van het seizoen. Zinho is een modelprof en wil alle matchen spelen. Dat is normaal. We zullen zien wat de wintermerc­ato brengt, maar ik verwacht geen grote verschuivi­ngen.”

Krasnodar

Met drie ploegen in poule J van de Europa League die zes punten achter hun naam hebben, kondigt het duel tegen Krasnodar zich aan als cruciaal. Als Standard met lege handen terugkeert, dreigt het enkel nog in de eigen competitie actief te zijn na Nieuwjaar. Een scenario waar Venanzi niet van uitgaat. “Het doel van bij de start van de campagne was Europees overwinter­en. De loting was niet gunstig, maar onze ambitie is intact gebleven. Dit wordt een lastige verplaatsi­ng. Krasnodar staat niet voor niets derde in Rusland. Het is een fysiek sterke en technisch onderlegde ploeg. In eigen huis konden we hen verslaan, hopelijk lukt dat nu ook. Een zege is geen must, maar zou wel mooi meegenomen zijn. Na deze wedstrijd zijn er nog zes punten te verdienen. Er zijn nog veel scenario’s mogelijk.”

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Venanzi stond vlak voor de afreis naar Rusland de pers te woord.
Foto PHOTO NEWS Venanzi stond vlak voor de afreis naar Rusland de pers te woord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium