Het Belang van Limburg

SLIJTAGESL­AG OP HET STRAND

Yentel Martens kan in voetsporen van zijn vader Jacky treden

- Jürgen SCHROOTEN

1.000 deelnemers. Zo’n 70.000 toeschouwe­rs. Veel spektakel, maar vooral een slijtagesl­ag voor rijders en machines. Welkom op de Red Bull Knock Out in Schevening­en. Een wedstrijd, nu zaterdag, die zichzelf als zwaarste strandrace ter wereld promoot. “Het is inderdaad twee uur lang afzien”, zegt Lommelaar Yentel Martens (28), die in de voetsporen van z’n papa Jacky - winnaar in 1982 - kan treden.

“Heeft papa de strandrace in Schevening­en ooit gewonnen? Echt?” Yentel Martens - in 1990 geboren - valt uit de lucht wanneer we hem met Jacky’s zege uit 1982 confronter­en. “Amai, chique. Dan moet ik hem straks misschien toch maar eens wat tips vragen (lacht). Mijn ambitie? Ik mag niet tevreden zijn met de top 10 of zelfs top 5. Ik start elke strandrace om te winnen. 36 jaar na mijn papa... Dat zou heel speciaal zijn, niet?”

Spektakel

De Lommelaar, die bij DT1 Filters werkt, heeft zich dit jaar echt toegelegd op de strandrace­s. Zo heeft hij al twee wedstrijde­n van de Courses sur Sable, het hoogstaand­e Franse kampioensc­hap achter de rug. De eerste race in Berck-sur-Mer won Martens, in Loon-Plage finishte hij - ondanks buikgriep - derde. “Ik sta samen met Potisek op kop in het kampioensc­hap. Ik ga vechten voor die titel en wil vooral schitteren in de slotrace in Le Touquet, een wedstrijd met wereldfaam.” Tussen die Franse wedstrijde­n staat zaterdag de Red Bull Knock Out op het programma. “Helemaal anders dan de Franse races”, vertelt Martens. “In Schevening­en worden er nog extra elementen toegevoegd om het spektakel te verhogen. Zoals de Wall of Death, een bijna verticale muur met een kleine jump. Of de Mystery X-loop, een gedeelte dat pas het laatste uur opengaat. We hebben geen idee wat ons daar te wachten staat. Best wel plezant.”

Overgeven in helm

Wat Martens wel al zeker weet: het wordt weer afzien. Voor mens en machine. “Strandrace­s zijn nog zwaarder dan motorcross. Je moet twee uur voluit gaan in het mulle zand. Dan sterf je een paar keer, hoor. Mij is het nog niet overkomen, maar er zijn rijders die tijdens de race moeten overgeven in hun helm. Geloof me: zo’n wedstrijd zindert nog een hele week na in je lichaam”, aldus Yentel. “Maar het is meer dan alleen maar een fysieke afvalrace. Je mag ook geen seconde je concentrat­ie verliezen. Na één ronde beginnen we al te dubbelen. Je moet dus constant inschatten wat die andere 999 rijders gaan doen. En ja, af en toe raak je dan wel eens eentje. En dan maar bidden dat je zelf niet tegen de grond gaat (lacht). Je moet ook goede afspraken maken met je mecanicien. Wanneer je binnenkomt om te tanken, wanneer je even stopt om te eten.

Heel belangrijk, want je mag geen hongerklop krijgen. Ik spreek uit ervaring. In mijn eerste strandrace, jaren geleden, was ik vergeten te eten. Na anderhalf uur ging het licht helemaal uit. Game over.”

 ?? Foto PASCAL HAUDIQUERT ?? Zo’n wedstrijd zindert nog een hele week na in je lichaam”, zegt Yentel Martens, hier in actie in Berck-sur-Mer.
Foto PASCAL HAUDIQUERT Zo’n wedstrijd zindert nog een hele week na in je lichaam”, zegt Yentel Martens, hier in actie in Berck-sur-Mer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium