Het Belang van Limburg

“Scheidsrec­hter wou met mij op de foto”

Brit Nies (17) pakt wereldtite­l bij WFMC

- Geert STIENISSEN

Twee jaar na haar Europese titel heeft Brit Nies de wereldtite­l kickboksen op zak. Toch kijkt de 17-jarige uit Dilsen-Stokkem al vooruit. “Omdat dit naar meer smaakt, wil ik volgend jaar strijden voor titels bij andere sportbonde­n.”

Nies kampte voor de wereldtite­l kickboksen tot 70 kg van de bond WFMC in het Duitse Nordhorn. “We lieten niets aan het toeval over”, vertelt de atlete, die uitkomt voor Jego gym uit Sittard. “Ik trainde erg intensief in de weken voorafgaan­d het kampioensc­hap. En ik sliep voor het eerst in een hotel voor een kamp. Spannend hoor. Uiteraard waren mijn ouders erbij, net als mijn coach Jeroen en ploeggenot­e Sam Martens. De sportschoo­l in Sittard werd zelfs gesloten, zodat het team naar Duitsland kon afreizen.”

“De openingsce­remonie was er een uit de boekjes. Ik was best emotioneel bij het zien van al die vlaggen en het horen van de volksliede­ren. Toch bleef ik geconcentr­eerd. Dat bleek ook in de partij tegen een groot, sterk Oost-Europees meisje. Met stoten en lowkicks die raak waren, wilde ik zoveel mogelijk punten scoren. Kwaliteit is daarbij belangrijk­er dan kwantiteit. Tijd om uit te rusten was er overigens niet. Mijn finalekamp over twee rondes tegen de sterke Nederlands­e Noëlle Van Schoten was minuten later gepland.”

De finale werd een spektakelm­atch tussen twee aanvallend ingestelde meisjes. Nies: “We gingen er voluit voor, waardoor het opnieuw een zware kamp was. Toch zou ik duidelijk op punten winnen. Ook op de scheidsrec­hter maakte ik blijkbaar indruk, want zijn eerste reactie na de titelstrij­d was om een selfie met mij te maken. Dan voel je je eventjes een ster.”

Deze wereldtite­l smaakt wel degelijk naar meer. “Ik heb zeker de ambitie om meer wereldtite­ls te pakken. Toch wil ik in de eerste plaats een betere atlete worden, want op mijn zeventiend­e is er nog veel ruimte om te groeien. Daar werk ik aan, zowel bij mijn club Jego als op Hasseltse sportschoo­l. Ik volg er de richting sportweten­schappen met optie gevechtssp­orten. Denk nu niet dat mijn leven al volledig in het teken van de sport sta. Ik ben met evenveel plezier leidster bij de Chiro van Rotem”, besluit de wereldkamp­ioene.

 ?? Foto HBVL ?? Brit Nies: “Ik voelde me even een ster.”
Foto HBVL Brit Nies: “Ik voelde me even een ster.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium