Het Belang van Limburg

“Ze hebben me zelfs niks gevraagd”

Brigitte Smets na 24 jaar straks geen schepen meer

- Dirk JACOBS

“Ze hebben me zelfs niks gevraagd.” Je voelt de ontgoochel­ing in de reactie van Brigitte Smets. De glimlach volgt wel snel, maar de harde realiteit is dat Smets na 24 jaar schepen vanaf 1 januari 2019 terug gewoon gemeentera­adslid is. En dat met het tweede grootste aantal stemmen op de lijst RoodGroen+. Dan hoor je toch gewoon schepen te worden? “Over alles valt te praten, maar dit doet pijn. Ik had de lijst ook gerust willen en kunnen trekken. Maar binnen de partij wilden ze vernieuwen... Sinds vorige week wist ik het. De dag voor Allerheili­gen. Een pot chrysanten die hard aankwam.”

Een gsm die niet stil staat, Facebook dat roodgloeie­nd draait en op straat klampt echt om de paar meter iemand haar aan. “Een schande Brigitte!”, “We gaan u missen”, “Waar zijn ze mee bezig”… De reacties van de passanten liegen er niet om. Brigitte Smets is populair in de stad. Ze stamt, samen met Michel Froidmont, nog uit de periode Stevaert. “Een gouden tijd”, herinnert Smets zich. “Ook toen Herman Reynders en Hilde Claes burgemeest­er waren, was dat zo. We hebben geweldige dingen kunnen doen. Het beleid van onderuit was er toen al, zonder veel gedoe. Eén of twee keren per maand samenkomen, problemen en vragen bespreken en vooruit met de geit. Nu draaien ze drie jaar rond de pot en doen ze uiteindeli­jk weinig of niks. De jongste jaren werd alles plots anders. Nieuwe mensen en

Bij ons was het vroeger vooruit met de geit. Nu draaien ze drie jaar rond de pot en doen ze uiteindeli­jk weinig of niks Brigitte SMETS

Nu pakken ze uit met een ‘schepen van Hasselaren’. Wel, dat ben ik 24 jaar lang geweest

vooral veel meer in de pas lopen.”

Ambetant

“Weet je wat me is opgevallen in de jongste kiesstrijd? Plots was niks nog goed in Hasselt. De verschille­nde partijen hadden de mond vol over sociale huisvestin­g en de vergrijzin­g in de stad. Wel, we hebben meer sociale woningen dan ooit gebouwd. Maar de snelheid waarmee jonge gezinnen naar Hasselt migreren, overstijgt ruim ons bouwritme. Die thema’s had ik als lijsttrekk­er graag verdedigd.”

“Er werd gezegd dat ik niet zou kunnen debatteren. Nu, het zou alleszins anders geweest zijn. Ik heb altijd dicht bij de mensen gestaan. Nu pakken ze uit met een ‘schepen van Hasselaren’. Wel, ik durf gerust te zeggen dat Michel en ik dat al 24 jaar lang zijn. Daar word ik ambetant van. Wat ik het meest ga missen? Dingen kunnen doen voor de Hasselaren. De woon-zorgcentra, het Lokaal Dienstence­ntrum, het OCMW, de senioren... Daar kan je overal het verschil maken.”

Humperdinc­k

“En nu? Tja, eerst even alles laten bezinken. Of ik in een zwart gat ga vallen? Ik denk het niet. Ik moet eens bekijken hoe dat met mijn pensioen zit, als 60-jarige. Ik heb inmiddels 42 jaar gewerkt. Maar vanaf 1 januari valt elk inkomen weg, dan moet er iets anders zijn. Bij De Voorzorg heb ik jarenlang aan het loket gezeten, maar me daar helemaal terug inwerken, dat zie ik echt niet meer zitten. Och, we zien wel. In tussentijd ga ik genieten van die 24 fantastisc­he jaren. Mijn mooiste ervaringen? Elke dag tussen de Hasselaren staan. Maar ook de edities van Rimpelrock, en die kus van Engelbert Humperdinc­k op dat podium. Dat beeld zou ik graag inlijsten in mijn hoofd.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN
Foto RAYMOND LEMMENS ?? “Ik had net zo goed de lijst kunnen en willen trekken”, blikt Brigitte Smets terug. “Die kus van Engelbert Humperdinc­k tijdens Rimpelrock zou ik graag inlijsten in mijn hoofd.”
FOTO SERGE MINTEN Foto RAYMOND LEMMENS “Ik had net zo goed de lijst kunnen en willen trekken”, blikt Brigitte Smets terug. “Die kus van Engelbert Humperdinc­k tijdens Rimpelrock zou ik graag inlijsten in mijn hoofd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium