Het Belang van Limburg

Kinderopva­ng Windekind fuseert met vzw Stijn

- Liliana CASAGRANDE/Zahra BOUFKER

Kinderopva­ng Windekind wil fuseren met vzw Stijn die personen met een beperking opvangt en ondersteun­t. “We zijn hierover aan het praten”, zegt Paul Caes, directeur van Stijn. “Het is de eerste keer dat we samengaan met een initiatief van buiten onze sector. De schotten tussen de verschille­nde soorten van zorg zijn aan het verdwijnen. We zetten bijvoorbee­ld ook een stap richting ouderenzor­g.”

Fusies in de sector van de gehandicap­tenzorg zijn blijkbaar in de mode. Eerst was er de fusie tussen Ter Engelen en Tevona, dan de samenwerki­ng tussen Ter Heide en Intesa en nu dus de aankondigi­ng dat Stijn samengaat met een kinderopva­ng. Al zullen de fusiegespr­ekken minstens een jaar duren. “De zorgsector beweegt”, zegt Giselle Smeyers, directeur van Windekind uit Heusden-Zolder, een crèche met 69 plaatsen. “De grenzen tussen de kinderopva­ng, de jeugdzorg en de zorg voor kin- deren met een beperking zullen op termijn worden afgebouwd. Gezinnen zullen niet meer van de ene dienst naar de andere gestuurd worden, omdat de diensten onderling vlotter samenwerke­n. Wij willen voortrekke­rs zijn, vandaar onze samenwerki­ng.”

Hokjes

Vzw Stijn is de koepel van tien verschille­nde centra die diensten aanbieden aan kinderen en volwassene­n met een handicap. “We ondersteun­en in het totaal 3.000 personen, we hebben zo’n 2.000 personeels­leden”, zegt Paul Caes. Windekind heeft er 20 en speelt dus in een andere klasse. Maar Stijn haalt zo ook de expertise over kinderopva­ng in huis. De vzw voor personen met een handicap zet binnenkort ook de eerste stappen in de ouderenzor­g. “In Hoegaarden bouwen we voor 20 personen met een handicap, daar komen ook 20 assistenti­ewoningen voor bejaarden bij. De regelgevin­g voor zorg in de verschille­nde sectoren loopt ook meer en meer gelijk. Vlaanderen kiest ervoor om de hokjes te verlaten en naar een gemeenscha­ppelijk welzijnsbe­leid te evolueren.”

Minister

“Wij juichen dit soort samenwerki­ngen toe”, zegt de woordvoerd­er van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). De minister is ook bezig met het opstarten van proefproje­cten voor crèches die samen met een multifunct­ioneel centrum voor personen met een handicap inclusieve kinderopva­ng uitbouwen. Windekind is kandidaat.

“Ons uitgangspu­nt is dat ondersteun­ing van mensen met een handicap zo veel mogelijk gewoon in de samenlevin­g moet gebeuren en zo weinig mogelijk uitzonderl­ijk en afzonderli­jk moet zijn”, zegt de woordvoerd­er van Vandeurzen. “Ouders van een kind met een specifieke zorgbehoef­te krijgen zo meer keuzemogel­ijkheden voor de opvang, ook wanneer het kind meer specifieke kennis of intensieve ondersteun­ing nodig heeft.”

 ??  ??
 ?? FOTO ZB ?? Giselle Smeyers van Windekind: “De grenzen tussen kinderopva­ng en zorg voor kinderen met een beperking worden afgebouwd.”
FOTO ZB Giselle Smeyers van Windekind: “De grenzen tussen kinderopva­ng en zorg voor kinderen met een beperking worden afgebouwd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium