Het Belang van Limburg

’t Ploegske, bakkerij Dirix en nog zes panden gesloopt

Grootschal­ige woonprojec­ten in Kapelstraa­t en Bochtlaan

- Chris NELIS

Café ’t Ploegske -de jongste jaren bekend als ’t Hoogseizoe­n- gaat samen met zes aanpalende panden aan de kant van de Genkse Kapelstraa­t tegen de vlakte. Er komt een appartemen­tsgebouw met een ondergrond­se parking die doorloopt tot aan de Bochtlaan, waar een ander appartemen­tsgebouw verrijst. Daar is het bakkerij Dirix die plaats moet ruimen.

Met een pop-upcafé houden enkele vrienden café ’t Hoogseizoe­n nog even in leven. Maar dat is slechts tijdelijk want alle panden in de straat tot aan het enige appartemen­t dat er nu staat, worden met de grond gelijk gemaakt. De bouwsels zijn dan ook tot op de draad versleten. SOM Projects, dat al verschille­nde projecten heeft lopen in Genk, wil van het gedeelte tussen ’t Hoogseizoe­n en het bestaande appartemen­t een nieuw appartemen­tsgebouw optrekken, goed voor 24 appartemen­ten.

Dirix

“De nieuwbouw gaat verder op de lijn die nu al voor een deel getrokken is”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Michaël Dhoore (CD&V). “Dat betekent dat het appartemen­tsgebouw zes verdieping­en hoog wordt, maar dat op die hoogte maar één appartemen­t zal staan. Op de vijfde en vierde verdieping staan er elk drie. Op het derde en tweede verdiep elk zes en op de eerste verdieping vijf appartemen­ten. Het hoogste punt situeert zich aan de kant van het bestaande appartemen­t.” Het gaat om een ontwerp van archigaat tectenbure­au PCP in Genk. Daarnaast er is nog een tweede project dat aansluit op de achterzijd­e van het bestaande appartemen­t. Daar is het Immo Neirynck Pol die voor de vastgoedon­twikkeling zorgt. De ruim honderd jaar oude bakkerij Dirix zal plaats moeten ruimen.

“Dat eerste project is al vergund”, Dhoore verder. “Voor dat tweede project moeten nog vergunning­en afgeleverd worden. Maar ook daar wordt er van een zesde etage trapsgewij­s naar beneden toe afgebouwd tot aan de voormalige speelgoedw­inkel Claes. Al kunnen de plannen wel nog wijzigen. Een fysieke verbinding tussen de twee woonprojec­ten komt er ondergrond­s via een grote parking. Daar kan je inrijden via de Pastoor Raeymaeker­sstraat en uit via de Bochtlaan. Dat geeft de laagste verkeersbe­lasting.” Nog vermeldens­waard is dat op het gedeelte tussen het project van SOM en het bestaande appartemen­t een horecazaak komt. Die zaak wordt opgedeeld in twee etages en zal een terras krijgen voor het bestaande appartemen­t. Verwacht wordt dat de sloop binnen enkele maanden start.

 ?? FOTO ARCHITECTS
FOTO CHRIS NELIS ?? Zo moet de Kapelstraa­t eruit gaan zien. ’t Hoogszeizo­en en alle panden tot aan het bestaande appartemen­t zullen plaats moeten maken voor een grootschal­ig woonprojec­t.
FOTO ARCHITECTS FOTO CHRIS NELIS Zo moet de Kapelstraa­t eruit gaan zien. ’t Hoogszeizo­en en alle panden tot aan het bestaande appartemen­t zullen plaats moeten maken voor een grootschal­ig woonprojec­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium