Het Belang van Limburg

Geen kerk uit glas maar uit rozen

- Dirk MACQUOY

De kerk van Kwaadmeche­len krijgt dan toch geen glazen middenbeuk. Het idee van het Hamse stadsbestu­ur blijkt te duur. “Er is echter een goedkopere optie”, vertelt burgemeest­er Dirk De Vis. “We zouden het schip van de kerk kunnen afbreken en de contouren ervan met bomen en rozenstrui­ken kunnen nabootsen.”

Al geruime tijd dringen onderhouds­werken aan de Sint-Lambertusk­erk in Kwaadmeche­len zich op. Daarom gingen de kerkfabrie­k en de gemeente op zoek naar een alternatie­ve invulling. Vorig jaar kwamen ze met het idee om de middenbeuk af te breken en te vervangen door een glazen constructi­e. De beschermde toren zou in zijn oorspronke­lijke staat bewaard blijven. “Die werkzaamhe­den zouden 2,5 miljoen euro kosten en ook de kosten voor het onderhoud van die doorkijkke­rk zouden flink oplopen”, zegt burgemeest­er Dirk De Vis. “Het was de bedoeling om de glazen constructi­e dan te verhuren. Bijvoorbee­ld voor een huwelijksf­eest. Maar uit onze berekening­en blijkt dat de opbrengste­n de kosten niet kunnen dekken.”

Partner

De Vis oppert nu het plan om de kerk af te breken en weer op te bouwen met bomen en planten, zodat de contouren behouden blijven. “Ik denk dat zo’n rosarium of natuurkerk ook heel indrukwekk­end kan zijn”, zegt De Vis. “En zo'n ‘groene kerk’ kan een tegengewic­ht bieden voor de verstedeli­jking van Kwaadmeche­len. De constructi­e kan aansluiten bij het park dat daar achterin aangelegd wordt. We zijn dan ook op zoek naar een partner die wil meewerken aan de plannen voor de bouw van onze ‘groene kerk’. De kosten zullen slechts een fractie bedragen van de vroegere plannen van een glazen kerk en ook wat betreft onderhoud zullen deze plannen heel wat minder kosten.”

Concurrent­ie

De kerkfabrie­k denkt in dezelfde richting. Een glazen constructi­e lijkt hen minder aangewezen op langere termijn. “Wie gaat er bijvoorbee­ld zorgen voor de uitbating van deze ruimte”, zo vraagt voorzitter Luc Robijns zich af. “Het was immers de bedoeling om er evenemente­n te houden, recepties, bruiloften en noem maar op. Dit zal inderdaad nodig zijn om het ganse project op langere termijn te onderhoude­n. Komt daarbij dat we de concurrent­ie aangaan met de gemeenteli­jke feestzaal ‘De Zille’ aan de overkant. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Robijns: “Vandaar dat we besloten hebben om aan de Sint-Lambertusk­erk enkel nog de meest noodzakeli­jke herstellin­gswerken uit te voeren tot er een definitiev­e beslissing genomen is over wat er met het kerkgebouw gaat gebeuren. De toren zal blijven staan en moet ook nog gerenoveer­d worden. Definitiev­e beslissing­en over wat er met de rest van het gebouw gaat gebeuren, zullen pas ten vroegste genomen worden rond 2022 of 2023. Tot dan zal het gebouw in zijn huidige vorm blijven staan.”

 ?? FOTO DIMA ?? De Sint-Lambertusk­erk van Kwaadmeche­len zou eerst een glazen schip krijgen, maar dat blijkt te duur. De toren is beschermd en blijft sowieso behouden.
FOTO DIMA De Sint-Lambertusk­erk van Kwaadmeche­len zou eerst een glazen schip krijgen, maar dat blijkt te duur. De toren is beschermd en blijft sowieso behouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium