Het Belang van Limburg

Heemkring maakt zelf gedenkstee­n na ontgraving kerkhof

- Mark DREESEN

Heemkring ’t Oude Grimbiaca heeft op de begraafpla­ats aan de Bredeweg in Opgrimbie een groot monument laten plaatsen. “Daarop staan de namen van alle inwoners van Opgrimbie die ooit een rustplaats vonden op dit kerkhof, maar van wie de zerken zijn geruimd”, zegt Carlo Dubois, voorzitter van ’t Oude Grimbiaca.

“Het idee om dit monument te plaatsten kwam er na de herinricht­ing van de kerkhoven in Maasmechel­en”, zegt Carlo Dubois. “In 2008 geraakte bekend dat er heel wat zerken zouden verdwijnen. Daarbij waren ook zerken van inwoners die ruim dertig jaar geleden overleden waren. Vaak gaat het om mensen die we allemaal nog gekend hebben. Voor families die een grafconces­sie verlengden, was er geen probleem. Maar waar er geen grafconces­sie meer was, verdween het graf. Dat vonden we jammer. Het gemeentebe­stuur van Maasmechel­en zorgde wel voor een massagraf, voorzien van een Maaskei, maar daar stonden we met onze heemkring niet achter. We wilden graag een monument met daarop leesbaar de namen van de overledene­n. Uit gesprekken met het gemeentebe­stuur bleek dat we dat dan wel zelf moesten betalen. En dat hebben we dan ook gedaan.”

Glasplaat

“Het monument is een glasplaat geworden waarop voorlopig 350 namen staan van mensen van wie het graf onlangs is geruimd”, aldus Alojz Rak, secretaris van heemkring ’t Oude Grimbiaca Opgrimbie. “De dikke glasplaat is 5,5 meter lang en 1,4 meter hoog. We hebben dit gedaan uit respect voor onze voorouders. Bij elke naam staan ook de geboorte- en overlijden­sdatum. Zo kunnen stamboomon­derzoekers hier steeds terecht voor hun opzoekings­werk. De glasplaat biedt plaats aan ruim 1.200 namen. Van de tweede reeks ontgraving­en, die al uitgevoerd is, moeten we de namenlijst nog krijgen van het gemeentebe­stuur. Ook deze inwoners krijgen een plaats op de glasplaat.” “Ik ben blij dat de inwoners ons initiatief waarderen”, aldus Carlo Dubois. “De glasplaat is pas zichtbaar sinds 1 november en er staan al bloemen en kaarsen te branden op de daarvoor voorziene plaatsen. Het gemeentebe­stuur heeft een wandelweg aangelegd rond het monument. De glasplaat hebben we met onze vereniging betaald.”

 ?? FOTO MMD ?? Carlo Dubois en Alojz Rak van Heemkring ’t Oude Grimbiaca bij het monument.
FOTO MMD Carlo Dubois en Alojz Rak van Heemkring ’t Oude Grimbiaca bij het monument.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium