Het Belang van Limburg

Maasmechel­aar Kristof Coenen is maatje van Schoenaert­s in ‘Kursk’

Jarenlang speelde Maasmechel­aar Kristof Coenen (40) in het theater en nu is hij in de bioscoop te zien in twee films: ‘Kursk’ van Thomas Vinterberg en ‘Niet Schieten’ van Stijn Coninx.

- Raymond DE CONDÉ

In ‘Niet Schieten’ is Coenen zo goed als onherkenba­ar als Patrick Haemers, de man die lange tijd beschouwd werd als De Reus, het personage dat door de kleine David in de film herkend wordt door de pukkel naast zijn neus. “Het waren voor mij maar twee draaidagen”, herinnert hij zich. “Het ging om de schietscèn­e aan de Delhaize in Aalst, een heel technische toestand. Ik droeg een doek voor mijn mond. Veel mensen herkennen me niet.” Veel groter is zijn aandeel in ‘Kursk’, de rampenfilm over de ondergang van de Russische atoomduikb­oot in 2000 in de Barentszze­e. Door de explosie van een aantal torpedo’s kwam het grootste deel van de bemanning om het leven maar in het achterste compartime­nt waren er nog 23 overlevend­en. Matthias Schoenaert­s heeft de hoofdrol als Mikhail, vader van een zoontje, zijn vrouw (gespeeld door Léa Seydoux) is in verwachtin­g van een tweede. Kristof Coenen heeft een nevenrol als Sasha, een van de maten van Mikhail.

Leren duiken

Een opvallende scène is die waarin ze allebei in een met zeewater ondergelop­en compartime­nt moeten duiken, op zoek naar ontsteking­spatronen. Als Belgisch recordhoud­er freediven was dit een kolfje naar de hand van Kristof Coenen. “In de film redt Matthias Schoenaert­s mijn leven, maar eigenlijk heb ik Matthias voor de film leren freediven”, vertelt Kristof. “Hij was er snel mee weg want hij gaat er helemaal voor en heeft veel doorzettin­gsvermogen. We hebben die scène zelf in elkaar mogen steken en het was geen lachertje. Zonder bril doken en laveerden we tussen ijzer en kabels en de onderwater­camera. Er was een Frans stuntteam aanwezig met body doubles, maar die zijn enkel in actie gekomen tijdens repetities. Wanneer er voor echt gedraaid werd, was het aan ons.”

Belgische records

Kristof heeft voor ‘Kursk’ casting moeten doen, zoals iedereen. “Dat mijn personage moest duiken, kwam mij goed uit: zo kon ik mijn twee passies, acteren en freediven, combineren. In die zin was ‘Kursk’ voor mij een unieke kans.”

Freediving (of vrijduiken) is een sport die aan popularite­it wint, maar toch nog vrij onbekend is. En niet ongevaarli­jk. Coenen verbrak tweemaal het Belgisch record in de discipline ‘no fins’: zonder vinnen langs een koord in schoolslag verticaal op één adem naar beneden zwemmen. “Voor mijn eerste titel heb ik 51 meter gedoken, voor de tweede 53 meter. De kampioensc­happen hadden plaats in Egypte, in het plaatsje Dahab, dat bekend is om zijn Blue Hole, een grottenfor­matie waar toeristen komen snorkelen. Het is ook het mekka van het freediven. Ik heb daar drieënhalf jaar gewoond. Dat had te maken met mijn onregelmat­ige bestaan als acteur. Ik heb tien jaar gespeeld met Ontroerend Goed, het Gentse theatergez­elschap dat tournees maakt over de hele wereld. Tussen projecten door had ik geen zin om stil te zitten en koos ik ervoor om in Dahab te gaan trainen. Ik denk zelfs dat het vrijduiken van mij een betere acteur heeft gemaakt. Je leert erdoor beter en dieper adem te halen. Naarmate je dieper onder water duikt,daalt je hartslag en geraak je in een soort van trance, een meditatiev­orm die opperste concentrat­ie vergt. Na dertig meter drukt de zee je naar beneden. Onder water bestaat er niks meer, de wereld boven het wateropper­vlak is daar heel ver weg. Je bent er helemaal in het hier en nu. Dat geldt ook voor acteren: je moet in het moment staan.” Binnenkort wil Coenen weer naar Dahab, al is hij er zich van bewust dat het niet zonder gevaar is. “In juli vorig jaar is een goede vriend van mij, de Ierse kampioen Stephen Keenan, verdronken in de Blue Hole: hij heeft iemand het leven gered, maar het heeft zijn eigen leven gekost. Ik denk daar nog dikwijls aan. Als dit drama voor de opnamen van ‘Kursk’ was gebeurd, weet ik niet of ik het emotioneel had kunnen opbrengen.”

De Maasmechel­aar heeft intussen ook de opnamen van de VTM-reeks ‘Phil Frisco’ afgerond en trekt binnenkort met Koen Van Sande naar Corsica voor een kortfilm. Volgend jaar is hij te zien in de horrorfilm ‘Koud Licht’, met Clara Cleymans. “Dankzij de tax shelter komen er meer en meer buitenland­se producties naar België. Hopelijk volgen er na ‘Kursk’ nog mooie zulke aanbieding­en.”

 ?? FOTO HBVL ?? Maasmechel­aar Kristof Coenen (links) in ‘Kursk’, de duikbootfi­lm waarin hij onder meer naast Matthias Schoenaert­s (midden) speelt.
FOTO HBVL Maasmechel­aar Kristof Coenen (links) in ‘Kursk’, de duikbootfi­lm waarin hij onder meer naast Matthias Schoenaert­s (midden) speelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium