Het Belang van Limburg

Het XIIIe werk van Vanoudenho­ven

Het is twintig jaar geleden dat Rob Vanoudenho­ven furore maakte met zijn tvprogramm­a ‘De XII Werken van Vanoudenho­ven’. Intussen is Rob vijftig geworden. “Een mooi moment om eens iets anders te doen: een soloprogra­mma in het theater, ‘Het XIIIe Werk’.”

- Raymond DE CONDÉ

Vanoudenho­ven heeft natuurlijk veel meer programma’s gemaakt maar ‘De XII Werken’ zijn tv-historie. “Als ik in de supermarkt met mijn karretje rondrijd, krijg ik nog wel eens de opmerking: ‘Haha, uw dertiende werk?’ Het is ook al gebeurd dat ik in de zomer op een Spaans terras zat en aan de praat geraakte met andere Vlamingen die mij niet kenden, want niet iedereen kijkt tv. Als ze het dan hebben over hun vliegangst en ik vertel dat ik ooit op een vliegtuig heb gestaan, reageren ze wat ongelovig. Als ik dan vertel dat ik ooit twintig meter diep gedoken heb zonder zuurstof en met Jodie Foster heb gedanst, zie je ze denken: hier klopt iets niet. En als ik dan ook nog vertel dat ze me ooit levend begraven hebben en dat ik de paus heb ontmoet, denken ze: die is zot. In mijn soloshow vertel ik daarover, hoe die Werken allemaal tot stand zijn gekomen en wat er achter de schermen is gebeurd. Bijvoorbee­ld ook mijn avontuur als menselijke kanonskoge­l, hoe dat echt gegaan is. Ik vertel het zoals ik het thuis zou doen. Ook over andere dingen: bijvoorbee­ld dat ik graag naar ziekenhuiz­en ga. Veel mensen vinden dat raar. Ik heb het ook over onze dochter Emma, die motorisch gehandicap­t is wegens zuurstofge­brek bij haar geboorte. Persoonlij­ke verhalen, meestal om te lachen.”

Toevalligh­eden

Vanoudenho­ven

geeft

tegen- woordig gastcolleg­es in creatief denken aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. “Ze vroegen me daar om mijn cv te bezorgen. Dat opstellen was bijna niet te doen, want ik heb in mijn leven soms vier jobs gecombinee­rd. Door de scheiding van mijn ouders ben ik op mijn veertiende met mijn moeder, mijn broer, mijn zus en een hoop schulden in Leuven in een sociaal appartemen­t gaan wonen. Omdat ik oudste was, ben ik als tiener gaan werken om rond te komen. Tussen het studeren door deed ik de ene job na de andere, veel in de horeca en op zeker ogenblik als roadie bij concerten. Dat leidde naar het promoteam van VRT Radio. Bij Radio Donna had Leen Demaré iemand van de Belgische Improvisat­ieliga te gast en dat leek me leuk. Ik ben een initiatie gaan volgen en het is een hobby geworden. Het derde seizoen zat Mark Uytterhoev­en in de zaal en zo ben ik in ‘Alles kan beter’ terechtgek­omen. Bart Deprez, de producer, liet me scenario’s schrijRob ven voor ‘De Drie Wijzen’ en ‘Typisch Chris’. Toen Chris Vandendurp­el te veel werk kreeg, ben ik hem gaan vervangen als opwarmer van ‘De Drie Wijzen’ en dat doe ik nog. Ik leid nu ook jonge gasten daarin op. Als ik begonnen was als buschauffe­ur, zou mijn leven er heel anders hebben uitgezien. Het is een aaneenscha­keling van toevalligh­eden, die vaak te maken hebben met mensen die je kent.”

“Ambitie heb ik nooit gehad. Een theatertou­r is iets dat al langer in mijn hoofd speelde en 50 is een mooie leeftijd om dat te doen. Ik amuseer me geweldig. Ik speel nu ook met mijn vrienden in een covergroep, Camping Esmeralda. Als bassist. Dean, ooit winnaar van ‘Idool’, is onze zanger. Er staan voor de zomer al opnieuw een aantal optredens gepland.”

→ ‘Het XIIIe Werk’, 8/11 De Bogaard Sint-Truiden (uitverkoch­t); 22/11 CC Het Gasthuis Aarschot; 12/1 CC De Kruisboog, Tienen; 21/2 CC Lanaken; 23/2 CC Muze Heusden-Zolder.

 ?? FOTO STEPHAN VANFLETERE­N ?? Rob Vanhoudenh­oven gaat solo het theater in.
FOTO STEPHAN VANFLETERE­N Rob Vanhoudenh­oven gaat solo het theater in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium