Het Belang van Limburg

Eric Goens zet zijn zinnen op de collaborat­ie

- Tom DE LEUR

16.10 16.40

Eric Goens, de maker van ‘Die Huis’ en ‘Niveau 4’, heeft zijn oog laten vallen op een mondain Argentijns skioord. Niet voor een vakantie, maar voor een spraakmake­nd programma over Bariloche, de stad waar na de Tweede Wereldoorl­og Duitsers en Vlamingen aanspoelde­n, goede én foute. ‘Bariloche’ zal te zien zijn op Canvas.

Tik Bariloche in op Google Afbeelding­en en je krijgt de meest fantastisc­he natuurfoto’s te zien met besneeuwde bergtoppen, kilometers aan bos en meren én een pittoresk stadje dat wel héél erg Europees aandoet. Bariloche, voluit San Carlos de Bariloche, wordt dan ook niet voor niets het Beieren van Argentinië genoemd. De stad werd in de jaren twintig en dertig uitgebouwd door Duitse en Zwitserse migranten, die er de elite vormden. Het woord ‘mondain’ lijkt wel voor het stadje uitgevonde­n. De Nederlands­e koningin Máxima ging er in 1999 skiën toen ze haar lief Willem-Alexander aan de familie Zorreguiet­a kwam voorstelle­n. Willem-Alexander en Máxima kochten in de buurt van Bariloche vijftienho­nderd hectaren grond met een ranch en vakantiehu­isjes. De broer van Máxima is er mede-eigenaar van drie toprestaur­ants.

Collaborat­eursoord

Uiteraard zijn het niet de unieke vergezicht­en en de dure skibrillen die tvmaker Eric Goens naar Bariloche brengen. Dat doet de duistere kant van de stad. Na de Tweede Wereldoorl­og werd Bariloche namelijk een toevluchts­oord voor Duitsers, goede maar ook foute. Argentinië zette in 1947 en 1948 de deuren open voor Duitse oorlogsvlu­chtelingen; president Juan Perón deelde als fervent anti-Amerikaan paspoorten uit alsof het snoepjes waren omdat hij al die Duitse wetenschap­pers goed kon gebruiken om het land een technologi­sch en economisch zetje te geven. Heel wat oorlogsmis­dadigers maakten het mooie weer in Bariloche, met als bekendste namen kamparts Josef Mengele en oud-SS’er Erich Priebke, die in Bariloche een delicatess­enzaak zou uitbaten en er een gevierd figuur werd. Volgens een legende zou niemand minder dan Adolf Hitler zelf in Bariloche beland zijn, na een vlucht per jet naar Noorwegen en een gezapige tocht met een persoonlij­ke onderzeeër.

Beste schilder van Patagonië

Na de Tweede Wereldoorl­og trokken ook heel wat Vlamingen naar Bariloche. Goens wil hun verhaal vertellen. Een van die verhalen gaat over Antoon Maes, een Vlaamse schilder en collaborat­eur die in België de doodstraf kreeg en naar Argentinië vluchtte. Onder de naam Antonio Maez werd hij “de belangrijk­ste schilder die Patagonië ooit heeft gekend”. Pas toen een ex-leerling in een boek bekendmaak­te dat Maes in 1950 allesbehal­ve vrijwillig naar Argentinië was verhuisd, werd de Vlaming door de lokale bevolking uitgespuwd. Terwijl Maes in 1986 een eenzame dood stierf, staan zijn schilderij­en stof te vergaren op de zolder van het gemeentehu­is. Wanneer de reeks op Canvas te zien is, is nog niet bekend. De opnames moeten nog starten.

 ?? Foto KAROL KOZLOWSKI ?? Eric Goens wil het verhaal vertellen van de naar Bariloche (Argentinië) gevluchte collaborat­eurs.
Foto KAROL KOZLOWSKI Eric Goens wil het verhaal vertellen van de naar Bariloche (Argentinië) gevluchte collaborat­eurs.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium