Het Belang van Limburg

5,98 procent verliest aandeel bpost nog eens “Terug naar de roots en vakmanscha­p van architect”

Juul Vanleysen sluit aan bij architecte­nplatform R2Livin-Bisar

- Dominiek CLAES

Het aandeel bpost heeft vrijdag op de beurs een bijkomende tik van 5,98 procent gekregen. Het aandeel is nu nog 11,00 euro waard. Er is nog altijd geen witte rook in het sociaal conflict bij de postondern­eming. Ondertusse­n stapelen de frustratie­s bij de klanten zich op, onder meer bij de uitgevers van kranten.

ZONHOVEN/BILZEN - De architecte­ngroep R2Livin-Bisar in Zonhoven, dat is de nieuwe thuishaven van Juul Vanleysen (53), de bekende en vooruitstr­evende Limburgse architect. Vier jaar na het faillissem­ent van zijn kantoor Holistic Architectu­re, heeft hij de goesting teruggevon­den bij het unieke platform van de jonge architecte­n Leander Kippers (38) en Ismaël Gielen (39). “Ik ben door een intens proces gegaan, maar hier voel ik mij thuis. Ik ben blij dat ze mij hebben omarmd”, zegt Juul Vanleysen. Hij versterkt er met zijn ervaring, netwerk en kennis het zevenkoppi­ge team van R2Livin-Bisar.

Architect Juul Vanleysen zag zich in september 2014 verplicht om de boeken van zijn kantoor Holistic Architectu­re en de materialen­databank Material Source neer te leggen. Hij raakte bekend via zijn vaak futuristis­che, maar tegelijk erg ecologisch­e ontwerpen, zoals de ‘scheve torens’ voor Cegeka en de Provincie in Hasselt. “Maar de laatste jaren hebben we het in vele wedstrijde­n te vaak net niet gehaald. Ondanks de vele energie die we erin staken”, liet hij toen optekenen. Ondertusse­n hadden zijn jongere collega’s Leander Kippers in Zonhoven en Ismaël Gielen in Bilzen de handen in elkaar geslagen. De twee kenden elkaar al langer en studeerden ook samen af. In 2010 haalden ze in een tijdelijke vereniging hun eerste wedstrijd binnen. “Dat smaakte onmiddelli­jk naar meer”, zegt Leander Kippers. “Onze band werd hechter, het was duidelijk dat we voorbestem­d waren om samen te gaan.”

Platform

Sinds tweeënhalf jaar hebben Kippers en Gielen samen het architecte­nplatform R2Livin-Bisar in het leven geroepen. R2Livin (spreek uit als: Art to Live In) concentree­rt zich op residentië­le pro- jecten, terwijl Bisar (samentrekk­ing van Business Architectu­re) zich toelegt op profession­ele klanten in de kantoor- en industrieb­ouw en ontwikkeli­ngsproject­en. Ondertusse­n is het platform zes architecte­n en twee interieura­rchitecten sterk. “We profileren ons als een onafhankel­ijke dienstverl­ener, in de breedste zin van het woord. We willen niet afhankelij­k zijn van één enkele projectont­wikkelaar, van overheden of andere organisati­es. We hebben geen hiërarchie en iedereen hier is bezield door onze filosofie die steunt op waarden als correcthei­d, gelijkwaar­digheid, verantwoor­delijkheid en open communicat­ie”, zegt Ismaël Gielen.

Nodig?

Om die unieke mindset te onderlijne­n, geeft Leander Kippers het volgende voorbeeld: “We begeleiden onze klanten met hun belangrijk­ste vraag: ‘Heb ik dit nu nodig?’. Wij willen teruggrijp­en naar de essentiële rol van de architect: iemand die creëert voor het leven, en daarvoor de verbinding legt met alle andere actoren en stakeholde­rs. Terug naar de roots en het vakmanscha­p van de architect.” Interieura­rchitect Wouter Schils,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium