Het Belang van Limburg

“Voor mij was drie jaar wèl genoeg”

- Jozef CROUGHS/Liliana CASAGRANDE

Carl Nijssens, nummer 2 op de CD&V-lijst houdt aan zijn 1.779 voorkeurst­emmen niets over. Hij wordt geen schepen. CD&V bood hem een mandaat van 3 jaar aan, hij wilde 6 jaar. Uiteindeli­jk werd het niets. “Ik had nochtans vorig weekend gezegd dat die 3 jaar ook goed was”, zegt Nijssens.

“Ik zit 18 jaar in de politiek”, zegt Nijssens. “Op mijn 22ste was ik al verkozen.” Dat hij nu hij eindigt met lege handen komt hard aan. “Ik heb vier of vijf mails om te bewijzen dat ik wel akkoord was met die drie jaar”, verdedigt Nijssens zich. “Oké, na het eerste gesprek heb ik nee gezegd, maar we hebben daarna nog gepraat. Toen heb ik een tegenvoors­tel gedaan, waarbij de mandaten op een andere manier zouden worden opgesplits­t. Tijdens ons derde gesprek heb ik gezegd dat ik wel akkoord was met 3 jaar. Maar toen kreeg ik te horen dat het te laat was.”

Hard gespeeld

Heeft hij het spel niet te hard gespeeld? CD&V had maar 1,5 schepenman­daat uit te delen. Dus kregen drie mensen met de beste score – Carl Nijssens, Jurgen Reniers en Ingrid Kempeneers elk 3 jaar. Vorige keer moesten ze de posten maar verdelen over twee partijen en hadden ze dus meer uit te delen. CD&V levert de burgemeest­er en die telt bij de verdeling voor een dubbel mandaat. In Sint-Truiden wordt nu verteld dat Nijssens nieuwkomer Stijn Vanoirbeek al is gaan afdreigen. Klopt dat? “Nee, ik ben gewoon samen met mijn vrouw zondagavon­d op de terugweg van zee bij Stijn gestopt. Ik had intussen gehoord dat ze hem hadden gevraagd. Stijn is een vriendelij­ke, lieve jongen. Uiteraard heeft hij hier niets mee te maken.”

Nijssens betwist dat hij slachtoffe­r is van zijn eigen koppigheid. “Ik had na de verkiezing­en wat tijd nodig. Is het niet menselijk dat je daar even van moet bekomen? Ik had een goede score en ik had verwacht dat ik schepen zou blijven. Ik zou dan wel drie jaar krijgen, maar niet nu. Pas over drie jaar. Dus was er nu niets.”

Coming man

Van Nijssens zeggen sommigen dat hij de coming man was, degene die het wel eens tot burgemeest­er kon schoppen. Voelde burgemeest­er Heeren zijn hete adem in haar nek? “Dat heb ik zelf nooit gezegd. Ik heb gewoon een hart voor mijn stad. Ik ben ook niet gedegoutee­rd door de politiek, ik ben wel ontgoochel­d. Maar ik blijf bij CD&V. Dat is gewoon mijn partij. Ik zal ook in de gemeentera­ad zetelen.”

De keuze voor de drie schepenen is donderdaga­vond gebeurd door zo’n 60 leden van het CD&V-bestuur. “Ik heb mij daar ook nog eens kandidaat gesteld. Maar bij het stemmen is er blijkbaar duidelijk bij verteld dat die drie anderen de kandidaten van de voorzitter waren. Ik heb het dus niet gehaald onder druk van de partijtop.”

Drie weken

“Wij wilden Carl absoluut aan boord houden”, zegt Peter Borgs, voorzitter van CD&V Sint-Truiden. “Maar hij bleef tijdens alle gesprekken vasthouden aan 6 jaar. Dat heeft drie weken geduurd. Ik heb toen duidelijk gezegd dat ik op zoek ging naar een nieuwe kandidaat. Die hebben we op 1 november gevonden. De dag erna vroeg Carl een nieuw gesprek aan waarop ik reageerde dat hij toch definitief had afgehaakt. Toen is de eerste mail binnen gekomen dat hij toch nog wilde praten over drie jaar.”

 ?? FOTO HBVL ?? Carl Nijssens: “Ik ben ontgoochel­d, maar ik blijf bij CD&V.”
FOTO HBVL Carl Nijssens: “Ik ben ontgoochel­d, maar ik blijf bij CD&V.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium