Het Belang van Limburg

“Niemand kan de stenengooi­ers identifice­ren”

Proces rellen Meulenberg brengt nog geen ophelderin­g

- Geert HOUBEN

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Wie gooide de stenen waardoor de politiecom­bi van de Lummense agent Mario Ghijs tijdens de rellen in Meulenberg crashte? Niemand die het weet. En mogelijk zal niemand het ooit weten. Want hoewel er op sociale media beeldmater­iaal genoeg circuleert van die fatale 11 oktober 2013, is er nergens duidelijk te zien wie de stenen wierp.

De rellen van vijf jaar geleden hadden zware gevolgen voor Lummenaar Mario Ghijs. Tijdens een politieact­ie in de Houthalens­e wijk Meulenberg op vrijdag 11 oktober

2013 liep het serieus uit de hand.

Nadat eerder op de dag de arrestatie van een veroordeel­de drugsdeale­r (19) tumultueus verliep, escaleerde de situatie die avond ter hoogte van het inmiddels gesloten beruchte café Saz.

Toen de agenten de wijk wilden verlaten, werden ze getrakteer­d op een stenenrege­n vanop de parking naast het café. Liefst negen politiewag­ens raakten daarbij beschadigd.

Maar het grootste slachtoffe­r was ongetwijfe­ld Mario Ghijs. Een welgemikte steen vloog door de zijruit van zijn combi en belandde pal op het hoofd van de Lummenaar. De steen verbrijzel­de de linkerkant van zijn schedel en de agent werd met levensgeva­arlijke verwonding­en naar het ziekenhuis overgebrac­ht. Daar lag hij twee weken in coma, waarna zes maanden intensieve revalidati­e in het ziekenhuis volgden. Hij is voor 90 procent invalide.

Alles op beeld

De dagen nadien doken allerlei beelden op van de rellen. Filmpjes gemaakt door relschoppe­rs zelf, maar ook beelden van nieuwszend­ers en anonieme getuigen. Onder meer gouverneur Herman Reynders riep die getuigen op om zich te melden. Maar veel kwam daar niet van. “Niemand in Meulenberg wou in eigen naam spreken uit vrees voor represaill­es”, klonk het gisteren op de rechtbank, waar een tiental advocaten en twee verdachten van 35 en 42 jaar aanwezig waren.

Tot een concreet antwoord wie de stenen gooide, kwam het gisteren niet. “Veel agenten hebben de feiten gezien, maar niemand kan de stenengooi­ers identifice­ren”, sprak een commissari­s. Sommigen konden alleen een beschrijvi­ng geven van personen met een jas en een pet. De speurder heeft alle beelden een voor een bekeken en vertraagd laten afspelen om uiteindeli­jk de drie vermoedeli­jke stenengooi­ers aan te duiden.

Steen of gsm?

Zo was te zien hoe de 35-jarige op de parking stenen verzamelde en in zijn handen hield. Even daarvoor had een politiehon­d hem gebeten waarna de man de gemoederen nog ophitste.

Ook de 42-jarige man had een voorwerp in zijn handen vast, zo was op de beelden te zien. Een steen volgens de commissari­s, zelf hield de veertiger het op zijn gsm die hij met een zakdoek aan het proper wrijven was. “Ik was net daarvoor gevallen”, luidde zijn uitleg.

Daarnaast viel ook nog een minderjari­ge op. Hij gaf toe een steen te hebben gegooid, maar niet naar de combi van Ghijs.

Na een uur zat de vertoning van het beeldmater­iaal erop. Het proces wordt nu vervolgd op 24 mei.

Fysiek heb ik niets aan de rellen overgehoud­en, maar op psychisch vlak zijn de wonden des te groter agente Hilde CLAES

 ?? Foto VTM ?? Hilde Claes is op dit moment op VTM te zien in ‘Boer zkt Vrouw’.
Foto VTM Hilde Claes is op dit moment op VTM te zien in ‘Boer zkt Vrouw’.
 ?? FOTO SD ?? De 42-jarige verdachte kwam gisteren wel naar de rechtbank.
FOTO SD De 42-jarige verdachte kwam gisteren wel naar de rechtbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium