Het Belang van Limburg

“Ziekte dwingt me om te stoppen”

BRUSSEL/HASSELT - “Mijn ziekte is zo ernstig geworden dat ik niet anders kan dan de actieve politiek vaarwel zeggen. Met pijn in het hart, want dit was een van de moeilijkst­e beslissing­en van mijn leven. Ik zal dan ook niet op de Limburgse sp.a-lijst voor

- Yves LAMBRIX

Met pijn in het hart stopt Vlaams parlements­lid Rob Beenders (39) met de actieve politiek: “Mijn ziekte is zo erg geworden dat ik niet anders kan.” Het sp.a-boegbeeld heeft de ziekte van Ménière. Sp.a-Limburg heeft gisteravon­d Meryame Kitir en Els Robeyns aangeduid als lijsttrekk­ers voor de verkiezing­en van 26 mei.

Na Vlaams welzijnsmi­nister en CD&V-boegbeeld Jo Vandeurzen verliest ook sp.a-Limburg met Rob Beenders binnenkort een bevlogen politicus. Veertien jaar nadat huidig gouverneur Herman Reynders hem in de Hasseltse sp.a binnenlood­ste, zet Beenders noodgedwon­gen een punt achter zijn actieve politieke carrière. In 2006 werd hij schepen in Hasselt. Eind 2014 nam hij ontslag uit die functie om zich voltijds bezig te houden met zijn mandaat van Vlaams Parlements­lid. Hij liet zich de voorbije jaren herhaaldel­ijk in deze krant en in de nationale media opmerken met zijn harde kritiek op de gestegen elektricit­eits- en drinkwater­factuur.

Vanwaar deze plotse beslissing?

Rob Beenders: “Zoals velen weten heb ik een ernstige vorm van de ziekte van Ménière. In de lente kreeg ik aan de linkerkant nog een cochleair implantaat (bionisch oor, nvdr) ingeplant. Na die operatie ging alles aanvankeli­jk beter. Maar na de zomer kreeg ik te pas en te onpas hevige aanvallen van misselijkh­eid waarbij ik ook mijn evenwicht volledig verloor.”

Komen die aanvallen vaak voor?

“Vier tot zes keer per week, waarvan minstens twee aanvallen die dermate ernstig zijn dat ik naar het ziekenhuis moest. Niet onbelangri­jk is dat de schade bij elke aanval groter wordt en mijn gehoor achteruit gaat. Het risico bestaat zelfs dat ik op termijn doof word.”

Wat zegt uw behandelen­de arts?

“In september heeft mijn specialist in Antwerpen me al twee maanden rust voorgeschr­even. Maar ik ben hard blijven doorwerken. Nu vindt hij dat het welletjes is en wil hij me niet verder behandelen als ik in de actieve politiek blijf. Omdat de Limburgse sp.a-kieslijste­n momenteel worden opgemaakt, heb ik mijn beslissing genomen: ik volg de raad van de dokter en verlaat de actieve politiek in mei. En ja hoor, dat is met veel pijn in het hart, want ik doe deze job zo immens graag. Ik wil er ook zijn als mijn partij me nodig heeft, temeer omdat sp.a me veel kansen heeft gegeven.”

We zien het verband niet met de politiek.

“Stress is erg nefast als je de ziekte van Ménière hebt. En politiek is een stressvoll­e bezigheid die nooit stopt, die je zeven dagen op zeven opslorpt als je het goed wil doen. Ik kan niet langer elke avond en elk weekend blijven werken. Mijn lichaam kan dit niet meer aan. Ik moet dringend vaste recuperati­emomenten inbouwen. Vandaar deze drastische keuze.”

Welke mensen bij sp.a zijn op de hoogte?

“Meryame Kitir, het Limburgse Kamerlid met wie ik een erg goede band heb. Ik had ook een gesprek met provinciaa­l voorzitter Alain Yzermans en nationaal voorzitter John Crombez. En ja, we hebben vele uren gepraat, maar mijn besluit staat vast. In januari zal je mij dus niet meer op recepties zien. Ook de verkiezing­scampagne laat ik links liggen. Mijn werk in het Vlaams Parlement zal ik wel tot mei met hart en ziel blijven doen.”

U klinkt opgelucht?

“Dat ben ik deels ook. U moest

Ik volg de raad van mijn dokter en verlaat de actieve politiek in mei. Met veel pijn in het hart, want ik doe deze job zo immens graag

Rob BEENDERS

eens weten hoe vaak de dokter is moeten komen de voorbije drie maanden, ik moet nu gewoon kiezen. De opmaak van de kieslijste­n heeft me gedwongen om zelf de regie in handen te nemen en eindelijk een keuze te maken. En ik wil die keuze duidelijk communicer­en, voordat anderen met de meest onzinnige theorieën of verklaring­en komen. Mensen zullen binnenkort immers zien dat ik niet meer op een kieslijst sta.”

Uw vertrek heeft dus niets te maken met de moeilijkhe­den van de voorbije jaren binnen sp.a-Hasselt?

“Absoluut niet. Dan was ik in 2016 na de affaire-Claes opgestapt. Trouwens, op 14 oktober heb ik mee kunnen bewerkstel­ligen dat sp.a-Groen met een vernieuwde ploeg opnieuw in de coalitie zit. Daar ben ik blij om.”

Wat gaat u nu doen?

“Eerst ga ik het enkele weken een beetje rustiger aan doen zodat mijn lichaam kan recuperere­n. Tot mei werk ik in het parlement en daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. Het is zeker niet zo dat ik niet meer kan werken. Integendee­l, ik heb nog ambitie en goesting. Alleen kan ik niet meer zeven dagen op zeven, 24 uur op 24 klaarstaan, wat de politiek wel vraagt.”

Er wordt gefluister­d dat u omwille van uw politieke talenten kabinetsch­ef wordt van de sp.a-Groenfract­ie in Hasselt?

“Dat is een mogelijkhe­id die ik overweeg. Maar we zien wel. Voor hetzelfde geld ga ik aan de slag in de privésecto­r. Het is iets waar ik vandaag nog niet te fel over wil nadenken. Eerst wil ik deze aartsmoeil­ijke beslissing even verwerken.”

“Ziekte dwingt me om te stoppen”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium