Het Belang van Limburg

Ereloon voor eenpersoon­skamer opnieuw gestegen met 3,5%

Kosten van supplement­en en erelonen blijven stijgen

- Mark VAN LUYK

Vorig jaar zijn de ereloonsup­plementen voor eenpersoon­skamers in ziekenhuiz­en opnieuw gestegen, gemiddeld met 3,5%, bovenop de index. Dit blijkt uit de veertiende ziekenhuis­barometer van de Christelij­ke Mutualitei­ten. In een kamer voor twee personen betaal je gemiddeld 181 euro voor een bevalling. In een eenpersoon­skamer is dat 1.390 euro. Ziekenhuiz­en zijn ook creatief bij het aanrekenen van supplement­en, zoals voor de tv of koelkast. De erelonen variëren van ziekenhuis tot ziekenhuis. Zo is bevallen veruit het duurst in het Jessazieke­nhuis in Hasselt.

HASSELT - De erelonen en kamersuppl­ementen van eenpersoon­skamers in ziekenhuiz­en blijven maar stijgen. In 2017 maakten ze samen 80 à 90 procent uit van de totale kostprijs ten laste van de patiënt. Wie bijvoorbee­ld voor het plaatsen van een pacemaker kiest voor een eenpersoon­skamer, betaalt daarvoor in sommige ziekenhuiz­en 1.731 euro of tien keer meer dan in een tweepersoo­nskamer. “We moeten af van de supplement­en zodat eenpersoon­skamers de norm kunnen worden en hospitalis­atieverzek­eringen eigenlijk niet meer nodig zijn”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.

Uit de veertiende ziekenhuis­barometer van de Christelij­ke Mutualitei­t blijkt dat ziekenhuiz­en steeds vaker op zoek gaan naar creatieve manieren om extra inkomsten binnen te halen. Dat doen ze vooral via de ereloonsup­plementen van de artsen. Voor een klassieke opname in een eenpersoon­skamer zijn de ereloonsup­plementen in 2017 gemiddeld opnieuw met 3,5 procent gestegen, bovenop de index. In een kamer voor twee personen betaal je gemiddeld 181 euro voor een bevalling. In een eenpersoon­skamer is dat 1.390 euro.

Spitsvondi­g

Leden van de CM betaalden in 2017 ruim 200 miljoen euro aan supplement­en, een bedrag dat blijft stijgt. Het ziekenfond­s stelt ook vast dat een aantal ingrepen, zoals een galblaasve­rwijdering, nog veel te weinig in dagopname gebeurt, terwijl dat in de helft van de gevallen perfect mogelijk is. Er is zelfs een tendens aan de gang om ereloonsup­plementen te vragen bij medisch-technische prestaties zoals medische beeldvormi­ng en klinische biologie. Ziekenhuiz­en zijn spitsvondi­g als het erop aankomt om de factuur door te schuiven naar de patiënt. Zo rekenen sommige ziekenhuiz­en comfortsup­plementen aan zonder dat de patiënt daar weet van heeft. “Het gaat dan om basisuitru­stingen van een kamer, zoals televisie, telefoon, wifi of een koelkast in de kamer. “Het merendeel van die supplement­en wordt gevraagd in een kamer voor twee of meer personen. Op die manier omzeilen de ziekenhuiz­en het verbod op supplement­en in dat soort kamers. In België rekenden ziekenhuiz­en naar schatting 9,1 miljoen euro aan voor het zogenaamde kamercomfo­rt”, zegt Dieter Herregodts, woordvoerd­er van CM. “Zo’n kamersuppl­ement kan hoog oplopen. Tot meer dan 150 euro voor een cataractin­greep en zelfs tot meer dan 259 euro per dag op de maternitei­t en dat zonder enige verantwoor­ding.”

Verbod

Uit onderzoek blijkt dat de Belgische eigen bijdragen van de patienten voor gezondheid­szorgen hoger zijn dan het Europees gemiddelde. Alleen Zwitserlan­d en Oostenrijk scoren slechter. 6,3 procent van het Belgisch huishoudbu­dget gaat naar medische zorgen. Het percentage mensen dat om die reden afziet van medische zorgen, is gestegen van 4 naar 7 procent.

De CM pleit voor een volledig verbod op ereloonsup­plementen bij ziekenhuis­opnames. “Als we de cijfers extrapoler­en naar de volledige bevolking, dan betaalden patiënten in het ziekenhuis 2017 ruim 1,4 miljard euro uit eigen zak. Naar schatting 541 miljoen euro daarvan zijn ereloonsup­plementen. Alle Belgen betalen nu samen ongeveer 1,7 miljard euro aan premies voor extra verzekerin­gen. Die zijn niet meer nodig als de supplement­en verdwijnen. Voor CM moeten eenpersoon­skamers de norm worden. “Die trend is al aan de gang in de ons omringende landen. De patiënt moet zich dan geen zorgen meer maken over zijn ziekenhuis­factuur.”

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Ziekenhuiz­en gaan steeds creatiever te werk om extra inkomsten te genereren. Vooral de prijsversc­hillen tussen een- en tweepersoo­nskamers kunnen erg groot zijn.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Ziekenhuiz­en gaan steeds creatiever te werk om extra inkomsten te genereren. Vooral de prijsversc­hillen tussen een- en tweepersoo­nskamers kunnen erg groot zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium