Het Belang van Limburg

Goede job maakt vooral zelfstandi­gen gelukkig

Bij ambtenaren bepaalt het werk maar een tiende van hun geluksgevo­el

- Thomas JANSEN

HASSELT - Uw algemene geluk wordt gemiddeld voor een vijfde bepaald door uw werk. Al hangt dat sterk van uw beroepscat­egorie af. Bij zelfstandi­gen heeft de job een aandeel van 32 procent in de tevredenhe­id, terwijl dat voor ambtenaren nog geen 10 procent is. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nationaal Geluksonde­rzoek van de UGent, met steun van levensverz­ekeraar NN.

Dat uw geluk beïnvloed wordt door verschille­nde factoren, zal u niet verbazen. Gezondheid­seconoom en professor Lieven Annemans (UGent) spreekt in dat verband van de drie G’s. “Gezondheid speelt uiteraard een grote rol, en dan vooral mentale gezondheid”, zegt Annemans. “Een tweede factor is geld, en een derde de gemeenscha­p. Daar horen niet alleen vrienden, familie, de partner of buren bij, maar ook de ruime gemeenscha­p, zoals bijvoorbee­ld het land waarin je leeft of het politiek bestuur. En aangezien werk een dagelijkse activiteit is, plaatsen we die daar ook onder. Maar uiteraard zijn die factoren van elkaar afhankelij­k. Zo heeft gezondheid een invloed op ons werk, maar ook op onze sociale relaties.”

Zelfstandi­gen

Het Nationaal Geluksonde­rzoek, een bevraging bij 3.770 mensen, bracht voor het eerst in kaart in welke mate die factoren een rol spelen. In de nieuwste cijfers wordt gekeken naar het aandeel van de job op het algemene ge- luksgevoel. Daaruit blijkt dat uw werk gemiddeld voor 18,1 procent uw tevredenhe­id in het leven bepaalt. Maar er zijn grote verschille­n tussen zelfstandi­gen (32%), bedienden (19,8%), arbeiders (13,9%) en ambtenaren (9,4%). “Dat is eigenlijk logisch, maar het is de eerste keer dat we er ook een cijfer kunnen opplakken”, zegt Annemans. “Uiteraard werkt die impact in twee richtingen. Als het slecht gaat, zal dat een grotere impact hebben op het algemene geluk van zelfstandi­gen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende steunmaatr­egelen zijn, bijvoorbee­ld als er zich schulden ontwikkeld hebben.” “Zelfstandi­gen zijn meer dan werknemers verbonden met hun zaak”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat van Zelfstandi­gen (NSZ). “Dat komt omdat ze vaak heel wat eigen middelen geïnvestee­rd hebben en bovendien alleen verantwoor­delijk zijn voor hun inkomen en eventueel dat van hun personeel.” Ook Unizo is niet verbaasd. “Zelfstandi­gen leven van en voor hun zaak, waardoor persoonlij­k en profession­eel geluk sterk met elkaar verbonden zijn”, zegt gedelegeer­d bestuurder Danny Van Assche.

Geen werk

Dat werk een belangrijk­e invloed heeft, blijkt ook uit het feit dat werkzoeken­den en mensen met een langdurige ziekte beduidend lagere punten geven voor hun algemene geluk. Met een gemiddelde van 4,9 op 10 scoren ze zelfs een onvoldoend­e op levenstevr­edenheid. Werkende Belgen geven gemiddeld 6,6 op 10. “Dat bewijst dat werk mensen een zekere voldoening geeft, maar ook erkenning, waardering en zelfrealis­atie”, zegt Annemans. “Onze job is dus meer dan een bron van inkomen, maar vooral een nuttige invulling van je bestaan. We moeten dus nog meer werk maken van zinvol werk.”

Bijna de helft van de Belgen is zeer tevreden met zijn job, en geeft 8 op 10 of meer. Daar staat echter tegenover dat 23 procent maar 5 op 10 of minder geeft. Wat moeten zij doen? “De werkgever is uiteraard niet de enige verantwoor­delijke, maar ik raad wel aan om het gesprek over de situatie eens aan te gaan. Pas als je echt voelt dat het lage geluksgevo­el algemeen is, en vooral dat er weinig aan gedaan wordt, kan je maatregele­n nemen en wellicht beter op zoek gaan naar een andere werkgever.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium