Het Belang van Limburg

“Fluitconce­rten doen me niks”

DEWAEST

- Roger COX

Sébastien Dewaest en Sporting Charleroi. Twee jaar lang was dat het perfecte huwelijk. Maar dan werd hij opgevrijd door Racing Genk en zwichtte hij voor die avances. Sindsdien is hij een halve Limburger en een volbloed Genkie. Dat is hem in Le Pays Noir niet door iedereen in dank afgenomen. Hij zal dus vanavond, in de bekerpot tegen zijn ex-club, weer een reeks striemende fluitconce­rten moeten trotseren. “Deert mij niet”, zegt de robuuste verdediger. “Dat motiveert mij juist.” Séba, je bent bezig aan een dijk van een seizoen. Sef Vergoossen ziet in jou zelfs een potentiële Rode Duivel.

“Heel aardig van Sef. Heb ik even pech dat hij niet de coach is van de nationale ploeg. Natuurlijk is het de droom van elke voetballer om ooit zijn land te vertegenwo­ordigen. Het zou me heel fier maken. Maar in mijn hoofd ben ik er niet echt mee bezig. Komt die selectie er ooit, dan is dat fijn. Komt ze er niet, dan is dat geen ramp. Ik zie de Rode Duivels als een bonus.”

‘Le nouveau’ Dewaest maakt wel indruk.

“Ik doe mijn best. Ik heb in de voorbereid­ing veel opoffering­en gedaan. Ik ben veel kilo’s kwijt en dat werpt zijn vruchten af. Ik ben al een heel seizoen in vorm. Bovendien heb ik intussen de nodige ervaring opgebouwd. Ik sta dus veel verder dan in mijn Charleroi-periode. Het ritme van een wedstrijd om de drie dagen verteer ik momenteel goed.”

Verkies je de huidige situatie boven die van een tijd geleden, toen Clement roteerde met zijn centrale verdediger­s?

“Ik heb tot nader order geen behoefte aan rust. Ik voel me goed aan de zijde van Aidoo. Daardoor moet ik mijn mindere linkervoet verder perfection­eren. Maar ik neem aan dat de coach binnenkort, wanneer Lucumi terugkeert, toch weer zal roteren. Geen probleem. Een beetje rust af en toe kan geen kwaad. Het is nog een lang seizoen.”

Genk zit zowel in de competitie als in Europa op koers. Maar je merkt wel dat de tegenstand­ers jullie spel steeds meer lezen. Je ziet steeds meer ploegen hoog druk zetten op de defensie.

“Klopt. Zij zoeken een manier om de Genkse machine te stoppen. Onze trainer beklemtoon­t dat we van achter uit de opbouw moeten verzorgen. Dat blijven we proberen. Ondanks het feit dat we worden opgejaagd. Dat betekent wel dat we ons niveau moeten opkrikken. Ik vind het een interessan­te test. Wie weet, spelen we volgend jaar Champions League. Dan krijgen we nog sterkere tegenstand­ers. Dan kunnen we terugvalle­n op de lessen die we momenteel leren.”

Na Malmö zijn jullie wel overgescha­keld op een zakelijker manier van voetballen.

“Moeskroen, Cercle Brugge, Malmö. In die reeks van wedstrijde­n was de defensieve en offensieve doeltreffe­ndheid ondermaats. We speelden niet meer als een blok. Blijkbaar vonden sommige spelers het niet meer nodig om die extra meter te lopen. Overtuigd als ze waren dat hun kameraad zich wel uit de slag zou trekken. Dat is een foute instelling. De coach heeft daar terecht op gehamerd. In Anderlecht zag je weer een hecht blok. Het was een gesloten wedstrijd, waarin wij weinig weggaven. Zo hoort het.”

Dat moet ook in Charleroi de insteek zijn.

“Absoluut. Altijd, eigenlijk. Het wordt een moeilijke avond, daar zijn we ons bewust van. Het was de zwaarst mogelijke loting. Maar goed, als we de Zebra’s kunnen uitschakel­en, elimineren we een kwaaie concurrent. Dan neemt de kans aanzienlij­k toe om opnieuw de finale te halen. Er zijn al veel zware kanonnen verdwenen.”

Hoe verklaar jij de recente opmars van Charleroi?

“Na een moeizame start heeft Felice Mazzu zijn ploeg weer op het juiste spoor gezet. Je ziet weer de oude waarden van Charleroi: de vertrouwde patronen, de grote inzet.”

Jij zal weer stevig uitgeflote­n worden.

“Dat verwacht ik toch. Pas op, ik heb nog veel fijne contacten met mensen uit de entourage uit Charleroi. Maar een voetballer die ergens vertrekt, is nadien niet meer door iedereen geliefd. Zo is dat ook bij mij. Ik heb me na mijn transfer naar Genk eens laten ontvallen dat dat een betere club was dan Charleroi. Dat is bij sommige mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Niet erg. Laat ze maar fluiten. Ik put daar motivatie uit.”

 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? “Ik heb me na mijn transfer naar Genk eens laten ontvallen dat dat een betere club was dan Charleroi. Dat is bij sommige mensen in het verkeerde keelgat geschoten”, verduideli­jkt Dewaest. “Maar laat ze maar fluiten.”
Foto PHOTO NEWS “Ik heb me na mijn transfer naar Genk eens laten ontvallen dat dat een betere club was dan Charleroi. Dat is bij sommige mensen in het verkeerde keelgat geschoten”, verduideli­jkt Dewaest. “Maar laat ze maar fluiten.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium