Het Belang van Limburg

Campagne op sociale media ontploft in gezicht van N-VA

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - N-VA lanceerde dinsdagmid­dag via sociale media een harde anticampag­ne tegen het Migratiepa­ct. Na een storm van kritiek, ook uit de eigen partij, werden de beelden een paar uur later offline gehaald. Voor het eerst wordt zo een openlijke verdeeldhe­id zichtbaar binnen N-VA.

Terwijl de Kamercommi­ssie Buitenland­se Aangelegen­heden nog volop bezig was en de zes door het parlement uitgenodig­de experten de draagwijdt­e van het Migratiepa­ct trachten toe te lichten (zie blz. 4), doken op de website en sociale media van N-VA rond de middag plots zes foto’s op. In de bijhorende tekst legde de partij uit waarom ze het VN-migratiepa­ct niet ziet zitten.

Het ging onder andere om beelden van vrouwen in nikab op straat, waarbij N-VA beweert dat het Migratiepa­ct de focus legt op het behoud van de eigen cultuur van de migrant. Bij een foto van mannen die muziek luisteren op een bankje, zegt de partij dat het Migratiepa­ct

voor de versoepeli­ng van de procedures voor gezinshere­niging zorgt.

Uit de lucht gegrepen

Die beweringen bleken uit de lucht gegrepen, want ze strookten niet met wat de experts migratiere­cht even daarvoor hadden verklaard in de Kamercommi­ssie. Bovendien werd de passage in het VN-verdrag over gezinshere­niging net aangepast door de Dienst Vreemdelin­genzaken en de administra­tie van N-VA-staatssecr­etaris Theo Francken. De foto van de vrouwen in nikab bleek overigens ook gebruikt te zijn door de Duitse extreemrec­htse partij Alternativ­e für Deutschlan­d. Op het beeld kwam ook kritiek omdat gezichtsbe­dekkende kledij zoals een nikab of boerka in ons land sowieso verboden is. Het VN-migratiepa­ct heeft daarop geen enkele invloed.

Felicitati­es

Niet alleen vanuit de oppositie, ook vanuit de regeringsp­artijen kwam er harde kritiek op de campagne. “Alle slogans werden vanmorgen door de experten ontkracht. Degene die ze heeft uitgedacht, was zeker niet in de commissie”, fulmineerd­e Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael. Oppositiel­eider Kristof Calvo (Groen) had het over een “haatmachin­e”, Monica De Coninck (sp.a) over een campagne die “de democratie onwaardig is”. De Franstalig­e oppositiep­artijen DéFI en PS spraken omonwonden over een “Vlaams Belang-campagne” en vroegen zich af waarom de overige meerderhei­dspartijen nog met N-VA willen samenwerke­n. Vlaams Belangkops­tuk Filip Dewinter feliciteer­de daarop de N-VA met de campagne. “Ik had die kunnen uitdenken”, zei hij duidelijk geamuseerd. N-VA-fractielei­der Peter De Roover erkende daarop in de Kamercommi­ssie dat de tonaliteit van de campagne “niet mijn tonaliteit” was en dat de nuances die de experten brachten niet te zien waren op de afbeelding­en op zijn scherm. “Men had de nodige maat in het achterhoof­d moeten houden”, aldus De Roover over de campagne van zijn eigen partij. Die opmerkelij­ke kritiek leidde rond 16 uur tot het offline halen van de beelden. Op de website van N-VA werden ze vervangen door de VN-vlag. De partijtop erkende niet veel later zelf in de fout te zijn gegaan, hoewel partijwoor­dvoerder

Joachim Pohlmann zijn goedkeurin­g had gegeven voor de beelden en ze eerder op de middag tegenover enkele kranten nog had verdedigd. In een officiële mededeling van N-VA klonk het dat “de campagne door de gekozen beelden haar doel is voorbijges­choten en daardoor verkeerd begrepen wordt. Het bevordert het debat niet en is nu een politiek feit geworden”, aldus Pohlmann.

Interne verdeeldhe­id

Toen even later ook andere N-VA’ers zich van de beelden distantiee­rden, keerde de campagne zich helemaal tegen de eigen partij. “De stijl van de campagne was even fout als het pact zelf”, aldus Kamerlid Peter Dedecker op Twitter. Hij kreeg bijval van onder andere collega-Kamerleden Valerie Van Peel en Werner Janssen. Staatssecr­etaris Zuhal Demir vindt de kritiek op de campagne terecht. “Maar de vergelijki­ng met Vlaams Belang is dat niet”, zei ze.

De openlijke kritiek binnen N-VA is ongezien en toont aan hoe moeilijk de partij het heeft om te balanceren tussen een gematigde koers om de Vlaamse volksparti­j te worden en de harde rechtse lijn waarmee ze het vlottende extreemrec­htse kiespublie­k tevreden wil houden. Of terugwinne­n, nadat een deel van het electoraat bij de lokale verkiezing­en in oktober opnieuw koos voor Vlaams Belang.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Joachim Pohlmann.
Joachim Pohlmann.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium