Het Belang van Limburg

“Alle Belgische eisen zijn ingewillig­d”

Zowel experten als ambassadeu­r weerleggen kritiek van N-VA op Migratiepa­ct

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - N-VA heeft haar hand overspeeld, dat is de enige conclusie die te trekken valt na het debat in de Kamercommi­ssie Buitenland­se Aangelegen­heden. De professore­n van KU Leuven, UGent, ULB en UCL zeiden allemaal hetzelfde: ja, rechters kunnen naar de tekst verwijzen, maar ze kunnen er hun uitspraak niet op baseren. En ook Jean-Luc Bodson, de diplomaat die het Migratiepa­ct voor België onderhande­lde, had van N-VA geen enkel signaal gekregen van eventuele problemen. “Alle Belgische eisen waren dan ook ingewillig­d”, zegt Bodson.

De voorbije weken leek het er misschien op dat N-VA toch ergens een punt had: het Migratiepa­ct kon gebruikt worden door rechters terwijl het daar niet voor bedoeld is. De tekst is officieel niet bindend – zo staat het ook in de tekst zelf – maar N-VA houdt al een tijd vast aan een andere lezing: “activistis­che rechters” gaan die tekst volgens de Vlaams-nationalis­ten wel gebruiken alsof het een echte wet is.

Bindend of niet

Maar dat verhaal werd gisteren stevig onderuit gehaald door vijf van de zes experten die opgetromme­ld waren om uitleg te geven. Alleen advocaat Fernand Dekeulenee­r, niet toevallig de expert van de N-VA, ziet dat anders. Voor hem is het pact wel bindend. “Want het is gebaseerd op bestaande mensenrech­ten die ook bindend zijn.” De anderen – naast Bodson nog professore­n Anne Lagerwal (ULB), Ellen Desmet (UGent), Jan Wouters (KU Leuven) en Marc Bossuyt (ex-voorzitter van het Grondwette­lijk Hof) – zeggen van niet.

Het codewoord is soft law, teksten die geen wetten zijn, maar waar rechters wel naar verwijzen in hun uitspraken. De vijf experten zijn het met elkaar eens: rechters kunnen dat nooit als enige argument gebruiken. Zowel professor migratiere­cht Ellen Desmet (UGent) als professor internatio­naal recht Jan Wouters (KU Leuven) hadden daarvoor bekeken hoe een rechter soft law gebruikt. “Het is juist dat het Europees Hof vaak niet-bindende teksten gebruikt,” zei Jan Wouters, “maar dan eerder in een inleiding. Niet in het dispositie­ve (beslissend­e, nvdr.) deel van de rechtspraa­k. Ook de Raad van State en de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen gebruiken wel eens soft law. Maar niet als een bindende tekst, wel om iets te interprete­ren.”

Geen recht

“Een land bepaalt nog altijd zelf wie het toelaat en wie niet”, zegt Ellen Desmet (UGent). “Immigratie is geen recht.” De tekst van het Migratiepa­ct is volgens Desmet minder sterk dan de Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen van de VN. Maar ook soft law wordt in België niet zomaar toegepast. “Zelfs de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt door de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen niet als een juridische verplichti­ng gebruikt.” Ook het andere grote probleem, dat N-VA twee jaar lang niet gepiept had over dat Migratiepa­ct, werd gisteren pijnlijk duidelijk. N-VA-Kamerfract­ieleider Peter De Roover gaf nog trots aan dat zijn partij de bijeenkoms­ten had bijgewoond die de Belgische diplomaat Jean-Luc Bodson hierover organiseer­de. In tegenstell­ing tot andere “onverschil­lige” fracties. Maar Bodson gaf hem – onrechtstr­eeks – lik op stuk door te zeggen dat hij ook tijdens die gesprekken geen alarmbel had gehoord.

Bodson had de politieke problemen echt niet zien aankomen. “De tekst was evenwichti­g”, zegt hij. “Alle Belgische wensen waren ook ingewillig­d.” Ook een opmerking van de Dienst Vreemdelin­genzaken, toch de administra­tie waar Theo Francken (N-VA) voor bevoegd is, over gezinshere­niging is op internatio­naal niveau aanvaard. “Ik ben 30 jaar diplomaat, ik ga geen tekst onderhande­len zonder te weten wat de politiek denkt. Ik heb tijdens de vergaderin­gen met de kabinetten ook nooit gemerkt dat er een probleem was. Ik heb geen enkel signaal gekregen.”

N-VA lijkt zo de weg van Oostenrijk te volgen. Tijdens de vergaderin­gen op internatio­naal niveau was het ook niet Oostenrijk dat hard op tafel klopte. Terwijl N-VA altijd naar Oostenrijk verwijst als reden om het pact niet te ondersteun­en aangezien dit land als voorzitter van Europa aanwezig was op die onderhande­lingen. Volgens Bodson waren het Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk die het hard speelden.

Politiek signaal

Voor Bodson is het “als politiek signaal” in elk geval belangrijk om naar Marrakech te gaan. “We gaan of we gaan niet, dat zijn de mogelijkhe­den”, legt hij uit. “De aanwezighe­id is een politiek engagement. Er wordt niets getekend. Wie aanwezig is, aanvaardt de tekst. Zwitserlan­d en Italië laten de goedkeurin­g over aan het parlement. Het stemmen gebeurt later in New York, daar kan je voor of tegen het pact zijn of je onthouden.”

Wisselmeer­derheid

Hoe erg de regering in de knoop zit, werd nog maar eens duidelijk toen Open Vld-Kamerfract­ieleider Patrick Dewael uitlegde dat hij het initiatief neemt om de resolutie van oppositiep­artijen Groen en cdH te voorzien van een amendement. Hij wil namelijk aan het Migratiepa­ct een interpreta­tieve nota toevoegen waarin nog eens duidelijk gesteld wordt dat België zijn eigen wetten heeft. De experten waren daar niet tegen. Zijn bedoeling was duidelijk: tijd kopen. Maar zijn woorden vielen nog meer op: de meerderhei­d die hij daarvoor nodig had, moest “niet noodzakeli­jk de huidige meerderhei­d zijn”. Dewael is een goede toekomstvo­orspeller gebleken.

9.30 uur:

Ik heb tijdens de vergaderin­gen met de kabinetten ook nooit gemerkt dat er een probleem was. Ik heb geen enkel signaal gekregen

Jean-Luc BODSON

Diplomaat

 ?? FOTO PHN ?? Een zestal experts, onder wie topdiploma­at Jean-Luc Bodson, gaf gisteren toelichtin­g over het juridische karakter van het Migratiepa­ct.
FOTO PHN Een zestal experts, onder wie topdiploma­at Jean-Luc Bodson, gaf gisteren toelichtin­g over het juridische karakter van het Migratiepa­ct.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium