Het Belang van Limburg

Bevallen duurst in Hasselt

-

HASSELT - Uit de CM-studie blijkt dat de erelonen sterk variëren van streek tot streek en van ziekenhuis tot ziekenhuis. In vergelijki­ng met de Brusselse ziekenhuiz­en, vallen de erelonen in Limburg goed mee.

Wie in Limburg een eenpersoon­skamer kiest voor een bevalling, betaalt in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis een extra ereloon van 1.122 euro. In het Sint-Franciscus Ziekenhuis van Heusden-Zolder is dat 727 euro. Voor een heupoperat­ie betaalt de Hasseltse patiënt 2.077 euro ereloon, de Genkse patiënt van het ZOL 1.180 euro. Voor het verwijdere­n van een galblaas rekent de dokter van het ziekenhuis van Maas & Kempen in Maaseik 1.095 ereloon aan en in Heusden-Zolder 708 euro. Wie echter kiest voor een tweepersoo­nskamer is het goedkoopst­e af in datzelfde Maaseikse ziekenhuis.

De stijging van de honoraria en de supplement­en was volgens het onderzoek van CM in Limburg het hoogst in Hasselt met 29 procent. “Vijftig procent van dat bedrag gaat naar ons strategisc­h medisch investerin­gsfonds”, zegt woordvoerd­er Lieve Ketelslege­rs. “Wij kopen daar nieuwe medische apparatuur mee. Op die manier vloeit dat geld terug naar de patiënt. Het is ook niet altijd makkelijk om ingrepen te vergelijke­n. Neem nu de bevallinge­n. Dat bedrag ligt inderdaad hoger bij ons, maar dat heeft ermee te maken dat we veel keizersned­en uitvoeren en die zijn veel duurder dan gewone bevallinge­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium