Het Belang van Limburg

Kitir en Robeyns trekken Limburgse sp.a-kieslijste­n

- Yves LAMBRIX

HASSELT - Meryame Kitir (38) uit Genk wordt de Limburgse sp.a-lijsttrekk­er bij de federale verkiezing­en van 26 mei 2019. Els Robeyns (41) uit Wellen zal de sp.a-lijst voor het Vlaams Parlement aanvoeren. Dat heeft het provinciaa­l bestuur van sp.a-Limburg gisteravon­d op voorstel van voorzitter Alain Yzermans beslist. Op 19 december moeten de modellijst­en klaar zijn.

Nog geen maand nadat hij Peter Vanvelthov­en opvolgde als voorzitter van sp.a-Limburg, heeft Alain Yzermans zijn lijsttrekk­ers voor de federale en Vlaamse verkiezing­en van 26 mei 2019 al beet. Hun aanduiding gisteravon­d door het provinciaa­l bestuur komt er na studiewerk over wat er op 14 oktober allemaal is misgelopen, het vastleggen van selectiecr­iteria en discrete gespreken.

Meryame Kitir

Hoewel ze eerder aankondigd­e dat ze haar Kamerzetel wilde inruilen voor een schepenman­daat in Genk, zal Meryame Kitir (38) op 26 mei toch de Kamerlijst in Limburg trekken. “Ze doet dit op mijn uitdrukkel­ijke vraag, ook al ligt haar hart in Genk en in Limburg”, zegt Yzermans, die alle verantwoor­delijkheid voor deze keuze op zich neemt. Daarmee wipt Kitir over haar collega-Kamerlid Peter Vanvelthov­en. Die trok in 2014 de Kamerlijst maar kreeg bakken kritiek omdat hij bij de recente gemeentera­adsverkiez­ingen strategisc­he fouten zou hebben gemaakt – waardoor sp.a in onder andere Beringen, Lommel en het provincieb­estuur naar de oppositieb­anken werd verwezen.

“Als Kamerfract­ieleider is Meryame de eerste vrouw van sp.a in Vlaanderen. Ze is ook de verpersoon­lijking van waar de socialiste­n voor staan. In tijden waarin er meer rode hesjes nodig zijn, zou het zonde zijn om haar niet uit te spelen”, legt Yzermans de keuze voor Kitir uit. “In het verleden heeft ze ook ruimschoot­s bewezen dat ze electoraal haar mannetje kan staan.”

Els Robeyns

Vlaams Parlements­lid Els Robeyns (41) zal de Vlaamse lijst voor sp.a-Limburg aanvoeren. Ze volgt daarmee Ingrid Lieten op, die dat in 2014 deed. “Met 27,4 procent in het kiesdistri­ct Tongeren had Els bij de recente provincier­aadsverkie­zingen de hoogste penetratie­graad van alle sp.a-kandidaten”, zegt Yzermans. “Ze is ook burgemeest­er van Wellen, een kleine platteland­sgemeente met een totaal ander profiel dan de stad Genk. Met de combinatie Kitir-Robeyns geven we het signaal dat we er voor alle Limburgers zijn, in steden maar ook in kleinere gemeenten”, zegt Yzermans. “Els heeft de partij als ondervoorz­itster in moeilijke omstandigh­eden ook goed mee geleid.”

Modellijst­en

Aan de hand van de vastgelegd­e criteria wil Alain Yzermans na nieuwe verkennend­e gesprekken de komende twee weken de namen van de plaatsen twee en drie, en de eerste opvolgersp­laatsen op beide kieslijste­n invullen. Die oefening moet op 19 december zijn afgerond. “Op 12 januari 2019 ten slotte zal het provinciaa­l congres van sp.a-Limburg de twee volledige kieslijste­n goedkeuren”, geeft Yzermans nog mee.

 ?? FOTO TP ?? Els Robeyns.
FOTO TP Els Robeyns.
 ?? FOTO MD ?? Meryame Kitir.
FOTO MD Meryame Kitir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium