Het Belang van Limburg

Macron zwicht voor de straat

Verhoging brandstofa­ccijns opgeschort, gele hesjes blijven ontevreden

- Marc VAN DE WEYER

PARIJS - Onder druk van het aanhoudend­e protest en na het straatopro­er in Parijs deed de Franse president Emmanuel Macron gisteren wat hij altijd volhield nooit te zullen doen: de belastingv­erhoging op brandstof tijdelijk opschorten. Maar de gele hesjes waren niet onder de indruk van zijn knieval. Ze willen Macrons onvoorwaar­delijke overgave en de intrekking van de belastingm­aatregel.

Na drie weken protest – met vier doden en 250 gewonden, miljoenens­chade door vandalisme en economisch­e blokkades en honderden aanhouding­en – heeft de Franse president gisteren gedaan wat hij altijd bezwoer nooit te zullen doen: net als zijn voorganger­s onder druk van de straat volgens hemzelf absoluut noodzakeli­jke hervorming­en intrekken.

“Eenheid in gevaar”

Gisteren liet Macron premier Edouard Philippe in een tv-toespraak aankondige­n wat al uitgelekt was: dat de invoering van de zeer omstreden belasting op brandstoff­en met zes maanden uitgesteld wordt. Uitstel dus, geen afstel van de ‘ecologisch­e transitie’, benadrukte de premier. Dat het ‘moratorium’ er komt onder druk van de gele hesjes en uit vrees voor nog meer straatopro­er en zelfs voor de stabilitei­t van de staat, gaf de premier met zoveel woorden toe. “Je moet al doof zijn om deze woede niet te horen”, aldus Philippe. “Geen enkele belasting is het waard de eenheid van de natie in gevaar te brengen.”

In de zes maanden denkpauze wil premier Philippe een breed debat starten over het volgens hem te ondoorzich­tige en ingewikkel­de belastings­telsel en over de brandstofp­rijzen - de aanleiding van de spontane protestgol­f. “Erg veel burgers zijn daarvan afhankelij­k en beschouwen die als onrechtvaa­rdig”, gaf Philippe toe. Er komen steunmaatr­egelen voor mensen die het moeilijk hebben. De bocht van honderdtac­htig graden van de Franse president en het intrekken van de belastingv­erhoging op diesel en benzine zal de schatkist volgend jaar minstens twee miljard euro kosten. Geld dat nu elders wegbezuini­gd zal moeten worden.

Kruimels of stokbrood

De woordvoerd­ers van de gele hesjes toonden zich gisteren niet onder de indruk van de presidenti­ële knieval. Brandstofd­epots bleven bezet, plannen voor een ‘vierde bedrijf’ – weer een Parijse betoging volgend weekend – gingen verder. “De Fransen zijn geen mussen. De Fransen willen geen kruimels, ze willen het stokbrood”, zei Benjamin Cauchy, een van de ‘gematigde’ spreekbuiz­en van de actievoerd­ers. Ook de vertegenwo­ordigers van de parlementa­ire oppositiep­artijen reageerden overwegend kritisch op de toegeving van de regering. Volgens hen is het te weinig en komt het te laat.

De oppositiep­artij die volgens de peilingen het meeste garen spint uit de situatie, is het Rassemblem­ent National (het vroegere Front National). Uit een peiling voor Paris Match blijkt dat de partij van Marine Le Pen vijf procent wint en met 33 procent ongeveer op gelijke hoogte ligt met de extreemlin­kse Insoumis van JeanLuc Mélenchon. President Macron ziet zijn score verder zakken, naar nog 23 procent tevredenen, slechter nog dan zijn voorganger François Hollande.

Geen enkele belasting is het waard de eenheid van de natie in gevaar te brengen

Edouard PHILIPPE

Frans premier

 ?? FOTO AP ?? Gele hesjes openen een tolweg bij het Zuid-Franse Aix-en-Provence. Premier Philippe kondigde een uitstel aan van de belastingv­erhoging op brandstof.
FOTO AP Gele hesjes openen een tolweg bij het Zuid-Franse Aix-en-Provence. Premier Philippe kondigde een uitstel aan van de belastingv­erhoging op brandstof.
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium