Het Belang van Limburg

“Britten kunnen Brexit eenzijdig intrekken”

-

BRUSSEL - Als de Britten niet uit hun Brexit-verwarring raken, kunnen ze eenzijdig hun besluit om uit te treden, intrekken. De advocaatge­neraal bij het Europese Hof van Justitie adviseert dat aan de Europese rechters.

Advocaat-generaal Campos Sanchez-Bordona oordeelt in zijn niet-bindende advies dat het Verenigd Koninkrijk het inroepen van artikel 50 eenzijdig kan intrekken zonder de unanieme goedkeurin­g van de andere lidstaten. Dat dat nodig is, was nochtans het standpunt van de Europese instelling­en die vrezen dat artikel 50 anders wel eens een gemakkelij­k chantagemi­ddel voor rebelse lidstaten kan worden. De eenzijdige intrekking van artikel 50 moet dan wel officieel bij de Europese Raad bericht worden en het akkoord hebben van het Britse parlement.

Als het Europees Hof het advies volgt, kan dat wegen op de stemming in het Lagerhuis over de Brexit-deal. De kans dat het akkoord tussen de regering van premier May en de 27 lidstaten het volgende week niet haalt, is groot. In dat geval is letterlijk alles mogelijk. De Europese rechters moeten hun uitspraak doen op vraag van een gemengd gezelschap met voorop Schotse politici.

Een woordvoerd­er van premier May benadrukte meteen dat het Verenigd Koninkrijk niet voornemens is het verzoek in te trekken. May begon gisteren aan een debatmarat­hon die op 11 december moet leiden tot de stemming in het Lagerhuis over ‘haar’ Brexitdeal. Gisteren ging het debat over een motie van de oppositie – maar ook van Mays bondgenote­n in de Noord-Ierse DUP – dat haar regering minachting voor het parlement heeft getoond door te weigeren het advies van haar juridische raadgevers over het Brexit-akkoord te publiceren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium