Het Belang van Limburg

Settimo Mineo, baas der bazen van Siciliaans­e maffia, aangehoude­n

- Marc VAN DE WEYER

ROME - Een van de zwaarste slagen ooit voor de Siciliaans­e maffia. Zo omschrijft de Italiaanse regering de aanhouding van tientallen maffiosi van de Cosa Nostra, onder wie hun pas aangewezen kopstuk Settimo Mineo.

Bij de arrestatie­s in de omgeving van de Siciliaans­e hoofdstad Palermo werden in totaal 46 maffiosi opgepakt. De belangrijk­ste vangst was de tachtigjar­ige Settimo Mineo. De man zou in mei dit jaar tot capo dei capi, baas van alle bazen, van de Cosa Nostra verkozen zijn als opvolger van Toto Riina, leider van de clan van de Corleonesi, die vorig jaar op zijn 87ste in de gevangenis overleed.

Lichaamsde­len

De eigenaar van een juweliersz­aak gebruikte nooit een gsm en vermeed door uiterste discretie de aandacht van de autoriteit­en te trekken. In 1984 was Mineo gearrestee­rd door onderzoeks­rechter Falcone die later op bevel van Riina vermoord werd. Mineo vertegenwo­ordigde de ‘oude’ Cosa Nostra met haar familieban­den en haar handelsmer­ken zoals het bedreigen van zakenlui die geen beschermin­gsgeld betaalden door hen lichaamsde­len toe te sturen. De arrestatie­s volgden nadat de Cosa Nostra met de verkiezing van Mineo de Cupola, de overkoepel­ende raad van de Siciliaans­e clans, nieuw leven inblies. Die koepel was 25 jaar niet meer samengekom­en door onderlinge twisten. De Siciliaans­e maffia verloor de afgelopen jaren terrein door concurrent­ie van nieuwe groepen en door politieact­ies.

De Italiaanse regering feliciteer­de zichzelf gisteren met de aanhouding­en. Binnenland­minister Matteo Savini tweette dat de maffiatop op het eiland opgerold is. Het is de Italiaanse politie overigens niet gelukt het meestgezoc­hte kopstuk te pakken. Matteo Messina Denaro is sinds 1993 spoorloos. Hij wordt gezien als leider van de ‘nieuwe’ Cosa Nostra.

 ?? FOTO AP ?? Settimo Mineo wordt meegenomen door twee Carabinier­i.
FOTO AP Settimo Mineo wordt meegenomen door twee Carabinier­i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium