Het Belang van Limburg

Tony’s Chocolonel­y ziet goed imago wegsmelten

- Kristof SIMOENS

HASSELT - Zwicht Tony’s Chocolonel­y binnenkort voor het grote geld? Het chocoladem­erk dat van een eerlijk product zijn handelsmer­k maakte, wil namelijk samenwerke­n met multinatio­nals. En dat stuit de fans tegen de borst. “Als onderdeel van een chocolader­eus als Mars of Nestlé zullen we slavernij en kinderarbe­id niet de wereld uithelpen”, zegt ook de oprichter van het bedrijf.

Al wie duurzame chocolade – zonder kinderarbe­id en met een degelijk inkomen voor de cacaoboere­n – een warm hart toedraagt, verslikte zich flink toen onlangs bekend raakte dat Tony’s Chocolonel­y een nieuwe eigenaar zoekt. En niet zomaar de eerste de beste overnemer. In de Nederlands­e zakenkrant Het Financieel­e Dagblad hintte directeur en eigenaar Henk Jan Beltman op “grote clubs als Nestlé, Mars of Mondelez die Tony’s internatio­naal kunnen uitrollen”. Multinatio­nals die het volgens critici niet altijd even nauw nemen met de ethiek. Maar volgens de topman werken ook bij die multinatio­nals “mensen die het hart op de juiste plaats hebben”.

De uitspraken leidden tot zo veel heisa in Nederland dat de topman zich gisteren genoodzaak­t zag de puntjes op de ‘i’ te zetten. Neen, van een verkoop kan geen sprake zijn. Wel van samenwerki­ng. “Die is zelfs absoluut nodig”, klinkt het in het Algemeen Dagblad. “Want wij werken samen met 5.000 cacaoboere­n en daar zijn we trots op. Maar het stelt mondiaal gezien niets voor. Er zijn twee miljoen cacaoboere­n. Wat wij doen, is niet eens een druppel op een gloeiende plaat.”

Een redenering waar Teun van de Keuken niet bij kan. De tv-journalist stond 15 jaar geleden mee aan de wieg van het bedrijf na een schrijnend­e reportage over kinderarbe­id op cacaoplant­ages. “Ik geloof niet dat Tony’s Chocolonel­y slavernij en kinderarbe­id in de cacao-industrie kan uitbannen als het onderdeel wordt van een chocolader­eus als Mars of Nestlé.” Meer zelfs: “Als het bedrijf ver- kocht wordt, is het niet meer dan het mooie uithangbor­d van een verder vies bedrijf dat de zaakjes totaal niet op orde heeft.”

Fabriek met achtbaan

De overname is trouwens niet het enige twistpunt rond de chocoladep­roducent. CEO Beltman droomt al jaren luidop van een “Chocolate Circus”: een fabriek met een heuse achtbaan, naar het voorbeeld van Willy Wonka uit ‘Sjakie en de Chocoladef­abriek’. Dat project wil hij nu realiseren in een pakhuis in Zaandam. “Dat vergt een investerin­g van 120 miljoen euro, op een omzet van 55 miljoen. Dat slaat economisch gezien natuurlijk nergens op, maar dat is nu eenmaal onze droom”, zegt hij.

Een droom én een prijskaart­je waar naar verluidt intern serieus over is gebakkelei­d. “Maar ik vind dat wat goed is voor de wereld en plezier moeten samengaan.” Hoewel Beltman de nodige vergunning­en nog lang niet op zak heeft, spreekt hij toch al van een half miljoen bezoekers per jaar. Het was alweer koren op de molen van zij die beweren dat ethiek voor Tony’s Chocolonel­y louter de marketing dient.

 ?? FOTO BELGA ?? CEO Henk Jan Beltman met een van zijn chocolader­epen.
FOTO BELGA CEO Henk Jan Beltman met een van zijn chocolader­epen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium