Het Belang van Limburg

Nieuw: skireizen exclusief voor singles

Reisbureau vindt gat in de winterspor­tmarkt

- Jan BEX

Een nieuwe reistrend breekt nu ook door in Vlaanderen. De Antwerpse touroperat­or Single.Ski&Snow biedt skireizen exclusief voor singles aan. Het overgrote deel van het reisaanbod staat open voor iedereen zolang die maar alleenstaa­nd is. Maar er is ook één reis enkel voor hogeropgel­eide singles.

HASSELT - Single.Ski&Snow prijst zichzelf aan als “de grootste organisati­e in Vlaanderen voor skivakanti­es voor singles”. Het is tegelijk het eerste reisbureau dat exclusief op alleenstaa­nde winterspor­ters focust. Voor heel wat fervente Vlaamse skiërs is het zelfs een tot nu toe onbekende nichemarkt. “Als reisbureau zijn we zeker bij de eerste in Vlaanderen”, zegt zaakvoerde­r Pieter Huygens (41) uit Antwerpen. “In Nederland, Italië, Frankrijk en Engeland bestaat de trend al langer: reisbureau­s die zich toeleggen op singles. Vroeger moesten alleenstaa­nde Vlamingen die graag met andere singles willen reizen naar een van de vier Nederlands­e reisbureau­s. Kan leuk zijn, maar als je achteraf een afspraakje met een reisgenoot hebt, is het handiger als die dichtbij woont en je niet naar Groningen moet rijden.”

Geen relatiebur­eau

Singles zijn een groeiende markt. Vlaanderen telde in 2016 al 849.000 alleenstaa­nden en de verwachtin­g is dat dit er tegen 2030 955.000 zullen zijn. Tegen 2060 zullen er zelfs ruim 1,3 miljoen Vlaamse singles zijn. En die stellen andere prioriteit­en dan andere reizigers, stelt Huygens die zelf ook alleenstaa­nd is. “Met familie of vrienden op reis gaan is voor singles vaak: reizen met koppels. ‘Altijd met dezelfde mensen, ik wil juist mijn vriendenkr­ing uitbreiden’, horen we vaak. En ook: ‘Als je enkel met singles reist, voel je je minder alleen’. Voor alle duidelijkh­eid: onze insteek is niet om klanten te koppelen, wel dat ze zich amuseren. Al sluit het een het ander niet uit.”

“Gelijkgest­emden”

En wat als een niet-single meewil? “Heel soms krijg ik die vraag, maar dan moet ik helaas streng zijn. De andere klanten verwachten nu eenmaal dat iedereen single is. Voor die doelgroep bestaan er aangepaste

Huygens diversifie­ert ook binnen zijn doelgroep. “Klanten kunnen reizen met leeftijdsg­enoten: van 25 tot 39 jaar, van 35 tot 49 en voor 45-plussers. Over een kleine marge van een jaar of twee doe ik niet moeilijk, maar veel ouder of jonger mogen ze toch niet zijn.” Single.Ski&Snow biedt ook één skivakanti­e aan voor hogeropgel­eide singles: masters en bachelors. “Maar ik wil dat liever niet accentuere­n. Zelf heb ik het er ook wat moeilijk mee. Sommige klanten vragen dat: ‘Dan weet je dat je gelijkgest­emden ontmoet’, horen we. Al weet ik niet of ik dat in het volgend seizoen nog eens doe. 95 procent van mijn aanbod is voor iedereen. Waarom zou het niet even goed klikken tussen een chirurg en een postbode?” Waren er al klanten die zich gediscrimi­neerd voelden? “Ik huldig het principe dat de klant altijd gelijk heeft. In zo’n geval zou ik afstemmen met de andere reizigers. Maar zo’n vraag heb ik nog niet gehad. Tegelijk zou ik zeggen dat de reismarkt voor niet-singles veel en veel groter is. Ook voor wie individuee­l wil reizen.”

reizen:

voor

alleengaan­den.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium