Het Belang van Limburg

Binnenkort weer echte wilde paarden in Europa

Natuurvere­nigingen vragen erkenning aan in Bulgarije

- Mireille MAES

SOFIA - Bulgarije kan het eerste Europese land worden waar ‘echte’ wilde paarden leven. Drie natuurvere­nigingen – onder wie het Nederlands­e ARK Natuurontw­ikkeling – hebben een verzoek tot officiële erkenning bij de Bulgaarse overheid ingediend. Het verzoek wordt vrijdag een eerste keer voor een commissie behandeld. “Het grote verschil met de paarden in de Veluwe, de Oostvaarde­rplassen, de Camargue of Spanje is dat de konikpaard­en in de Rhodopen in Bulgarije geen eigenaar hebben. Daardoor kunnen ze een unieke status krijgen”, zegt Frank Zanderink.

Wanneer de Bulgaarse minister van Water en Milieu het licht voor de erkenning op groen zet, zouden de ongeveer tachtig paarden de eerste Europese echt in het wild levende paarden zijn. “Uiteraard lopen er in Nederland ook groepen paarden in het wild rond. Maar het verschil zit in de wettelijke status. De paarden in Bulgarije zijn een onderdeel van een ecosysteem, die in Nederland horen bij een gebied en bij de beheerder. In Bulgarije moeten geen bloedmonst­ers worden genomen, een chip is niet meer nodig, nergens is een omheining en de directe menselijke zorg blijft uit. De koniks (een klein, wild of halfwild paardenras, nvdr.) nemen voor 100 procent de plaats in van de daar vroeger levende wilde paarden: de uitgestorv­en tarpans”, legt de expert van ARK uit.

Het Bulgaarse verhaal kende in 2011 dankzij Nederland een start. “De eerste koniks die in het verlaten gebied van Sbor in Bulgarije werden uitgezet, kwamen uit het natuurgebi­ed de Gelderse poort bij Nijmegen. Later kwamen daar nog dertig dieren bij. Ze blijken sindsdien alle weersomsta­ndigheden en zelfs aanvallen van de wolf te overleven. Deze grazers maken open plekken in de bossen. Wat dan weer voor een betere biodiversi­teit zorgt.”

Navolging

Als het project in Bulgarije met de officiële erkenning van de wilde paarden kan worden afgesloten, krijgt het waarschijn­lijk ook navolging in andere Europese landen. “Kroatië en Letland hebben al interesse. De natuurgebi­eden zijn daar voldoende groot om de wilde paarden ook daar binnen te masseren”, aldus nog Zanderink. In België en Nederland kuddes wilde paarden hun gang laten gaan, lijkt volgens de expert wat moeilijker. “De Rhodopen in Bulgarije

Uiteraard lopen er in Nederland ook groepen paarden in het wild rond. Maar het verschil zit in de wettelijke status

Frank ZANDERINK ARK Natuurontw­ikkeling zijn onherbergz­aam. Er loopt in de verste verte geen weg in de buurt van de paarden. Het risico op ongevallen met auto’s is daarom onbestaand­e. En het gebied is nog voldoende groot om de populatie te laten uitbreiden tot een vijfvoud. Hier in West-Europa is dat anders. De natuurgebi­eden zijn te versnipper­d. Er zullen nog heel wat ecoducten en beveiligin­gen langs de grote verkeersas­sen moeten komen voor we maar kunnen denken aan het volledig vrijlaten van kleine kuddes paarden.”

 ?? FOTO IVAYLO DIMCHEV ?? In Bulgarije leven ongeveer tachtig paarden in het wild.
FOTO IVAYLO DIMCHEV In Bulgarije leven ongeveer tachtig paarden in het wild.
 ?? FOTO FRANK ZANDERINK ?? De konik is een klein, wild of halfwild paardenras.
FOTO FRANK ZANDERINK De konik is een klein, wild of halfwild paardenras.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium