Het Belang van Limburg

“Geobsedeer­d door Hitler, maar onze Geert is géén crimineel”

Moeder en opa verdedigen gearrestee­rde (klein)zoon

- Ruben STEEGEN

“Hij is geobsedeer­d door de Tweede Wereldoorl­og, Hitler en wapens, maar onze Geert is géén crimineel”, benadrukke­n de mama en opa van de 42-jarige nazisympat­hisant uit MechelenBo­velingen. Op de zolderkame­r bij Geerts grootouder­s trof de politie maandag een grote hoeveelhei­d wapens en munitie aan.

“Je kleinzoon die door de politie wordt meegenomen, dat komt hard aan”, zucht de opa (85) van Geert, een dag nadat de politie en DOVO zijn huis aan de Bovelingen­straat binnenviel­en. Al sinds zijn zestiende woont Geert in bij zijn grootouder­s. Omdat de speurders aanwijzing­en hadden dat er op de zolderkame­r van de veertiger grote hoeveelhed­en wapens en explosieve­n lagen, werd tijdens de huiszoekin­g zelfs een deel van de straat afgezet. “Fel overdreven”, relativeer­t de grootvader, die geen kwaad woord kwijt wil over zijn kleinzoon. “Ik weet ook dat Geert geen heilige is, maar een crimineel is hij zeker niet. De politie doet alsof hij hier ieder moment de boel kon opblazen, terwijl Geert alleen maar wapens en WOII-spullen verzamelt.”

Swastika op bovenarm

Dat zegt ook zijn mama, die een paar huizen verderop woont, en er sinds de arrestatie van haar zoon emotioneel helemaal onderdoor zit. “Als kind speelde Geert graag soldaatje en die passie voor de oorlog is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid, maar dat maakt van hem toch geen slechte jongen?” Wel had de veertiger verregaand­e nazisympat­hieën. Zo liet de man een swastika op zijn bovenarm tatoeëren, hangt zijn kamer vol nazivlagge­n en dweept hij op sociale media openlijk met Hitler. Tijdens de zomermaand­en hoorden buren vanuit zijn slaapkamer­raam regelmatig speeches van Hitler door de boxen schallen. “Geert was inderdaad gefascinee­rd door Hitler, maar hij was geen racist”, stelt zijn opa. “Als tuinman werkt hij trouwens prima samen met allochtone collega’s. Geert stond altijd klaar om anderen te helpen.”

Rambo

In Mechelen-Bovelingen kent iedereen de veertiger als Rambo, omwille van zijn bokserspos­tuur. “Als Geert buiten kwam, droeg hij steevast kaki legerkledi­j en showde hij trots zijn nazitattoo­s”, klinkt het bij de buren. “Maar last hadden we daar niet van.” Volgens een vriendin van Geert waren alle wapens en munitie die hij in zijn kamer bewaarde, onklaar gemaakt. “Hij heeft mij vaak genoeg verzekerd dat zijn verzamelin­g volledig legaal was. Een paar obussen stonden zelfs voor het raam uitgestald. Dat doe je toch niet met illegale munitie?”

 ?? FOTO HBVL ?? Geert S. dweept op sociale media met Hitler en nazisymbol­en.
FOTO HBVL Geert S. dweept op sociale media met Hitler en nazisymbol­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium