Het Belang van Limburg

Genk haalt 15jarig Fins toptalent

-

KRC Genk heeft een akkoord bereikt met een… 15-jarig Fins toptalent. Marius Könkkölä, een middenveld­er, wordt in oktober 2019 zestien en tekent dan bij Genk. Tot die tijd blijft hij voetballen bij zijn huidige club HJK Helsinki.

“Dit is een nieuwe mijlpaal voor ons”, zegt Koen Daerden, technisch directeur jeugd bij Genk. “Het is de eerste keer dat wij een buitenland­se jongere gaan halen voor onze Academie. Let wel, het is niet de bedoeling dat wij nu tientallen buitenland­se jongens gaan aantrekken.”

Kevin De Bruyne

Qua uiterlijk lijkt Könkkölä erg op de jonge Kevin De Bruyne. “Het is ook een echte wittekop”, bevestigt Daerden. “In tegenstell­ing tot Kevin is hij wel linksvoeti­g. Hij heeft een hele goeie trap. We gaan nu kijken hoe wij zijn komst over een jaar goed kunnen voorbereid­en.”

Om de knaap en zijn familie gerust te stellen, werd er deze week een gesprek georganise­erd met zijn landgenoot Jere Uronen. “De jongen is al enkele keren hier geweest op de Academie”, zegt Daerden. “In de trainingsw­eken die hij meemaakte, heeft hij het prima gedaan. Ook op jeugdtorno­oien in Scandinavi­ë maakte hij indruk. Dus hebben wij besloten om hem vanaf zijn 16de een contract te geven.”

FIFA-regels

Daarmee steekt Genk een reeks buitenland­se clubs de loef af. Vraag is wel of een overeenkom­st met een buitenland­se speler op z’n 15de strookt met de FIFA-regels. Algemeen directeur Erik Gerits: “We willen als club geen fouten maken. Dus hebben wij deze overgang juridisch bij een hele reeks instanties afgecheckt.” Financieel directeur Filip Aerden bevestigt dat. “De jongen en de ouders hebben een engagement getekend dat hij op 1 januari 2020 naar Genk komt.” Marius kreeg verschille­nde onderwijso­pties aangeboden. Hij kiest voor het topsportpr­oject van het Sint-Jan Berchmansc­ollege in Genk. Les in het Nederlands dus. Hij spreekt nu al uitstekend Engels. Op dit ogenblik heeft Marius 1148 volgers op Instagram. Wedden dat hij snel nieuwe zieltjes zal winnen in ons land.

 ?? FOTO HBVL ?? Met de komst van Marius Könkkölä steekt Genk een aantal buitenland­se topclubs de loef af.
FOTO HBVL Met de komst van Marius Könkkölä steekt Genk een aantal buitenland­se topclubs de loef af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium