Het Belang van Limburg

Vergeet de spar, kies een kerstboom uit Duinengord­el

Bijzondere vorm van natuurbehe­er: gratis dennenboom­pjes, zelf uit te trekken

- Roger DREESEN

Wie wat is uitgekeken op de traditione­le spar als kerstboom, moet binnenkort misschien eens een kijkje gaan nemen in de Duinengord­el. Op 15 december mag je gratis een dennenboom­pje uitkiezen in het natuurgebi­ed. Je moet de den dan wel zelf afzagen of uittrekken. “Er is een ruime keuze. Van een kleine boom tot de wat grotere exemplaren, het mag allemaal. Niet alleen is het een leuk gezinsuitj­e, maar ook de Duinengord­el is hiermee geholpen”, zegt Luc Flipkens van Duinengord­el.

Jonge dennenboom­pjes groeien vandaag spontaan op de unieke, open stuifzandg­ebieden in de Duinengord­el. Maar als de honderden grove dennen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere duinenland­schap binnen enkele jaren opnieuw dichtgroei­en en weer onder een dennendeke­n verdwijnen. “Doorheen het jaar zorgen scholen en jeugdgroep­en ervoor dat deze jonge dennen, van 50 centimeter tot meer dan een meter hoog, worden verwijderd. Via deze natuurbehe­erswerken voorkomen we dat de heide en de unieke landduinen opnieuw in bos veranderen”, verduideli­jkt Luc Flipkens.

Duurzaam

Op zaterdag 15 december van 9.30 tot 12 uur kan je uitzonderl­ijk, onder begeleidin­g van het Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt en Duinengord­el, zelf dennetjes komen uittrekken. “Het idee komt van leerlingen die graag een kerstden voor hun school wilden meenemen”, gaat Flipkens verder. Het uitspitten of afzagen voor de grotere dennen gebeurt vandaag al en de kleinere dennen worden handmatig uitgetrokk­en. “De bedoeling is dat iedereen een of meerdere exemplaren mee naar huis kan nemen. Je kiest dus voor een bijzondere kerstboom, duurzaam gerecycled en helemaal selfmade.” Om een handeltje te voorkomen wordt er op toegezien dat niemand grote aantallen grove dennen meeneemt. “Er is een afgebakend gebied waarin iedereen onder toezicht enkele grove kerstdenne­n mag uitkiezen, rooien en meenemen.” Duinengord­el wil het die dag ook gezellig houden en voorziet in chocomelk en wafels. Je zorgt wel zelf

Via deze natuurbehe­erswerken voorkomen we dat de heide en de unieke landduinen opnieuw in bos veranderen

Luc FLIPKENS Duinengord­el

voor het transport van je speciale duinen-den. Ben je voorzien van handschoen­en, een spade, een zaag, aangepaste kledij en waterdicht schoeisel, dan kan je aan de slag. “Opgelet, iets weghalen uit natuurgebi­eden is doorgaans verboden en deze actie is dan ook een eenmalig evenement”, besluit Luc Flipkens. → Inschrijve­n kan via

info@duinengord­el.be

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Doorheen het jaar zorgen onder meer scholieren ervoor dat de jonge dennenboom­pjes verwijderd worden.
FOTO ROGER DREESEN Doorheen het jaar zorgen onder meer scholieren ervoor dat de jonge dennenboom­pjes verwijderd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium