Het Belang van Limburg

DRAMA OP CARNAVALIS­SIMA: Bilzen moet beker inleveren

Prijsuitre­iking van Liedjeswed­strijd voor carnavalis­ten loopt in het honderd

- Johnny GEURTS

Bilzen won afgelopen vrijdag Carnavalis­sima, de jaarlijkse wedstrijd waarbij Limburgse carnavalsv­ereniginge­n strijden om het beste carnavalsl­ied. Dinsdag, vier dagen na de wedstrijd, merkte organisato­r Liveke echter dat er een fout was geslopen in de uitslag. “Niet Bilzen maar wel Diepenbeek heeft gewonnen”, moet voorzitter Freddy Corstjens toegeven.

Veertien carnavalsv­ereniginge­n haalden vrijdagavo­nd alles uit de kast op het podium in Lummen tijdens de 44ste editie van Carna- valissima. Op het eind van de avond werd Stadsraad Bilzen met het duo De Divy’s uitgeroepe­n tot winnaar. In de Demerstad werd de overwinnin­g uitgebreid gevierd en op sociale media klonk er lof alom. Maar dinsdag merkte organisato­r Liveke, de Limburgse Vereniging van Karnavals Evenemente­n, een fout op in het resultaten­formulier. “Vooraf hebben alle veertien deelnemend­e vereniging­en een cd ontvangen met de liedjes. Ze konden elk nummer tot 13 punten toekennen. Deze punten zijn toegekomen bij een deurwaarde­r. Daags voor het evenement hebben onze bestuursle­den alle punten opgeteld in een Excel- bestand. In deze rangschikk­ing zaten geen fouten, maar rechts op het formulier was een nieuwe kolom aangemaakt met de top 3. Omdat de plaatsnaam Bilzen net boven Diepenbeek stond op het formulier, is het nummertje 1 bij Bilzen genoteerd in plaats van de lijn eronder bij de rechtmatig­e winnaar, Diepenbeek. Een menselijke fout”, aldus voorzitter Freddy Corstjens van Liveke. “We hebben woensdag meteen de betrokken vereniging­en en artiesten gecontacte­erd en onze excuses aangeboden. De uitreiking terugdraai­en is helaas niet mogelijk.” In Bilzen is de ontgoochel­ing bij de carnavalsv­ereniging groot. “We betreuren dat niemand de fout de avond zelf heeft opgemerkt. We hadden de overwinnin­g al uitgebreid gevierd. Fouten maken is menselijk, alleen zijn de gevolgen groot. Voor ons is het een domper op de feestvreug­de, maar tegelijker­tijd gunnen we onze collega’s in Diepenbeek van harte de eerste plaats. We gaan Liveke hierover toch een aantal vragen stellen”, aldus Jan Steegen van Stadsraad Bilzen.

Wrang

In Diepenbeek zit de Orde van Teutonisch­e Ridders ook met een wrange nasmaak. “Uiteraard zijn we blij met de overwinnin­g, maar we hadden het liever anders gezien. Het moment zelf vieren op het podium en de hele sfeer hebben we door dit voorval uiteraard moeten missen. De puntentell­ing verloopt erg strikt. Wij vragen ons af hoe het kan dat niemand iets heeft opgemerkt. Anderzijds gaan we natuurlijk feesten. Op onze nieuwjaars­receptie zullen we zangeres Monique en de Orde met het liedje ‘Ich las het in de stèrre’ extra in de bloemetjes zetten en wellicht is dan ook de beker in ons bezit”, zegt voorzitter Gregory Machiels van de Teutonisch­e Ridders. Liveke paste gisteren de uitslag op haar website en Facebookpa­gina aan zonder verdere uitleg.

 ??  ??
 ??  ?? Stadsraad Bilzen vierde de overwinnin­g vrijdag uitbundig...… maar dinsdag bleek dat Monique op het podium had moeten staan.
Stadsraad Bilzen vierde de overwinnin­g vrijdag uitbundig...… maar dinsdag bleek dat Monique op het podium had moeten staan.
 ?? FOTO TEUTONISCH­E RIDDERS/STADSRAAD BILZEN ??
FOTO TEUTONISCH­E RIDDERS/STADSRAAD BILZEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium