Het Belang van Limburg

Jongeren nemen intrek in nieuw jeugdhuis

-

In Hechtel-Eksel beleefde Jeugdhuis De Gloria afgelopen weekend een mijlpaal in zijn bestaan. De jongeren namen hun intrek in de vroegere jongenssch­ool aan de Hasseltseb­aan. Met steun van de gemeente werd het interieur helemaal heringeric­ht. Het vroegere jeugdhuis zal worden gesloopt en mogelijk plaatsmake­n voor de uitbreidin­g van het naastligge­nde gemeentehu­is.

“De jongeren waren al jaren vragende partij voor een grotere ruimte”, schetst burgemeest­er Jan Dalemans (HE). “Het huidige jeugdhuis is een oude woning waarin vroeger een wasserij was gevestigd. Eigenlijk heeft het slechts twee kleine kamers waar je moeilijk activiteit­en kunt organisere­n.” Toen de dansschool die zat gevestigd in de oude jongenssch­ool aan de Hasseltseb­aan het voor bekeken hield, zag de burgemeest­er een kans. “Dit gebouw is eigendom van de parochie, en deed in mijn eigen jonge tijd al eens dienst als jeugdhuis. We hebben het gebouw tegen een kleine huur voor lange tijd in erfpacht gekregen, en als gemeente hebben we 80.000 euro geïnvestee­rd in de herinricht­ing van het inte- rieur.” De locatie kon de voorbije legislatuu­r wel wat rekenen op kritiek van de politieke oppositie wegens de ligging langs een drukke gewestweg. “De ingang is aan de achterkant, en de Noord-Zuidverbin­ding heeft al heel wat verkeer weggenomen op deze baan”, weerlegt Dalemans.

Werken

De herinricht­ing van de nieuwe stek had wat voeten in de aarde door onder andere een waterlek. Maar afgelopen weekend was er dan eindelijk de feestelijk­e opening. “Deze plek heeft natuurlijk heel wat voordelen. Er is één grote ruimte die we ook kunnen kleiner maken met een scheidings­wand”, vertelt voorzitter van het jeugdhuis Joris Aerts. “Fijn was ook dat we samen met de gemeente zelf de plannen hebben mogen uittekenen.” Ook wordt er gewaakt over een goede verstandho­uding met de buren. “Regelmatig zullen we met de buurtbewon­ers samenzitte­n voor eventuele bemerkinge­n. Naast het jeugdhuis ligt een moskee, en het zou mooi zijn als er een soort wisselwerk­ing komt”,stelt burgemeest­er Dalemans. Het nu leegstaand­e jeugdhuis wordt gesloopt. “Mogelijk voor de uitbreidin­g van het gemeentehu­is.”(gvb)

 ?? FOTO GVB ?? Het jeugdhuis kreeg een nieuwe stek in de oude jongenssch­ool.
FOTO GVB Het jeugdhuis kreeg een nieuwe stek in de oude jongenssch­ool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium