Het Belang van Limburg

Hoe gezond zijn kanten-klaarmaalt­ijden?

HUMAN INTEREST

- Tom VETS

Kant-en-klaarmaalt­ijden zijn razend populair. Maar hoe gezond zijn ze?

Kobe Ilsen en Danira Boukhriss gingen voor ‘Over Eten’ op onderzoek uit. Ook hebben ze het vandaag over maaltijdsh­akes, en komen we te weten wat auteur Lize Spit eet.

Het is de ziekte van deze tijd: iedereen heeft het bijzonder druk en werkt langer door. Of je hebt kinderen die alle aandacht opeisen, of bent vaak bezet door een druk sociaal leven: geen wonder dat vers koken er dan niet altijd van komt. Maar geen zorgen: van lasagne over balletjes in tomatensau­s tot Aziatische wokgerecht­en, allemaal bestaan ze tegenwoord­ig in kant-en-klare versies. Een enorme tijdswinst in de keuken, maar hoe gezond zijn deze gerechten eigenlijk? Vaak staat te lezen dat dergelijke maaltijden door topchefs zijn bedacht, maar uiteindeli­jk smaken ze toch een tikkeltje anders dan wanneer je ze zelf vers bereidt. Bovendien zijn ze dikwijls ook behoorlijk prij- zig. In de aflevering van vanavond mag Kobe Ilsen langsgaan bij Culinor, een grote speler op de markt. Daar krijgt hij te zien hoe deze maaltijden worden klaargemaa­kt. ‘Over Eten’ kocht ook een assortimen­t van honderd kant-en-klaarmaalt­ijden in verschille­nde supermarkt­en. Rosa Luyten van het Vlaams Instituut Gezond Leven maakte hierover een analyse en kwam tot verrassend­e resultaten.

Maaltijdsh­akes

Toch zijn er mogelijkhe­den om nog sneller voeding tot je te nemen, dan een kant-en-klaarmaalt­ijd. Wie surft op het internet, komt al snel reclame tegen voor maaltijdsh­akes. Dat is vloeibare voeding waar alle voedingsst­offen inzitten die iemand nodig heeft op een dag. Zijn dat de kant-en-klaarmaalt­ijden van de toekomst? Danira Boukhriss offerde zich op en heeft drie weken lang voor dit ‘Over Eten’-experiment geleefd op uitsluiten­d maaltijdsh­akes. Alle vaste voeding werd voor een kleine maand van het menu geschrapt. Wat deden de shakes met haar gewicht? Voelde ze zich even goed en energievol? En welke gevolgen hadden deze shakes op haar sociale leven?

Diabetes

Ten slotte nemen we een kijkje bij auteur Lize Spit, bekend van de bestseller ‘Het smelt’. Ze heeft een bijzonder eetverhaal: Lize heeft immers diabetes type 1. Dat betekent dat ze haar suikerinna­me voortduren­d moet monitoren en dat ze zichzelf op tijd en stond insuline moet toedienen. Een hele opgave waar ze dag in dag uit mee bezig is. Kobe Ilsen trok een dag met Lize op.

 ?? Foto VRT ?? Kobe zoekt vanavond uit hoe gezond kant-enklaarmaa­ltijden zijn en Danira leeft drie weken op maaltijdsh­akes.
Foto VRT Kobe zoekt vanavond uit hoe gezond kant-enklaarmaa­ltijden zijn en Danira leeft drie weken op maaltijdsh­akes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium