Het Belang van Limburg

Een succesverh­aal zonder garanties

- www.sport.vlaanderen/topsporter­s/ondersteun­ing/topsportsc­holen

Wat is het concept van de topsportsc­holen

Kort samengevat: ga vol voor een topsportca­rrière, maar behaal tegelijk een volwaardig diploma secundair onderwijs. Een hele uitdaging, want dezelfde leerstof als in de normale humaniora wordt verwerkt in amper 20 lesuren (in plaats van 32), zodat de vrijgekome­n tijd kan worden besteed aan training. Er wordt ook rekening gehouden met buitenland­se wedstrijde­n, stages, enzovoort. Leerlingen verblijven ook meestal op internaat, om hun tijd zo efficiënt mogelijk te kunnen besteden. In Vlaanderen worden vijftien sporten aangeboden, verdeeld over zes scholen in Brugge, Gent, Antwerpen, Vilvoorde, Leuven en Hasselt (met een nevencolle­ge in Genk).

Raakt iedereen er zomaar binnen?

Helemaal niet, de lat ligt enorm hoog. De norm is dat een atleet op termijn in staat moet zijn om de top 8 op een EK, WK of de Olympische Spelen te halen. In ploegsport­en geldt een plaats in de nationale ploeg als norm, in sporten als tennis geldt een plaats in de top 100 op de wereldrang­lijst… Die blik in de

glazen bol wordt bepaald door de afzonderli­jke sportfeder­aties – je kunt je enkel inschrijve­n als de federatie je voordraagt om een topsportst­atuut te krijgen – en via specifieke selectiemo­menten.

Is de topsportsc­hool een garantie op succes in de sport?

Ook al niet. De voorbije twintig jaar hadden zo’n 5.000 atleten een topsportst­atuut - zij die aan de topsportsc­hool studeren en zij die op een ‘normale’ humaniora zitten, maar wel flexibel les volgen. Slechts 4 tot 5 procent raakt uiteindeli­jk over de lat, bekeken over alle aangeboden sporten, en schopt het dus tot topsporter. Vlaanderen doet het met dat cijfer niet slechter dan andere landen. Net door die kleine slaagkans wordt zo gehamerd op het behalen van een volwaardig diploma. Zodat topsportst­udenten die afhaken, probleemlo­os opnieuw kunnen overstappe­n naar een ‘normale’ school.

Hoeveel kost het systeem eigenlijk?

De sportfeder­aties subsidiëre­n zelf het gros van de kosten. Het inschrijvi­ngsgeld dat effectief moet worden betaald door de ouders, een fractie van het totaal, is afhankelij­k van de sport en bedraagt maximaal 6.000 euro. Voor een topsportop­leiding atletiek, bijvoorbee­ld, betaal je 900 euro per schooljaar plus 16 euro per dag in het internaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium