Het Belang van Limburg

“Komaf maken met faalangst”

-

Hij was na een sterke voorbereid­ing de opvallends­te naam in de Truiense basiself op de openingssp­eeldag tegen Cercle. Maar daarna verdween Alexandre De Bruyn quasi geruisloos uit de ploeg. Niet dat de snelle winger een slechte indruk naliet. Maar in één klap twee reeksen hoger gaan spelen–van eerste amateurlig­a naar eerste klasse- bleek toch niet zo evident. “Zelfs nu, na vier maanden, ben ik nog niet helemaal aangepast aan het tempo en de intensitei­t. Maar ik voel me wel al veel sterker”, opent De Bruyn ons gesprek.

De man die bij Lommel furore maakte met 16 doelpunten in 29 wedstrijde­n weet ook waar het schoentje knelt om zijn naam vaker op het wedstrijdb­lad te krijgen. Dat heeft Marc Brys hem al haarfijn uitgelegd. “De coach spreekt veel met mij. Ik hou wel van die persoonlij­ke aanpak. Hij zegt me dat ik meer bevrijd moet spelen en meer moet durven, zoals ik dat doe op training. Met minder schrik ook. Ik heb soms last van faalangst als ik op het veld sta. Dat heeft me tot nu toe afgeremd.”

Buitenspel­er

Komt daar ook nog eens bij dat de concurrent­ie in de ruime Truidan ense kern groot is. En de coach een spelsystee­m hanteert waarin een pure buitenspel­er niet helemaal tot zijn recht komt. Je zou voor minder op het achterplan verzeilen. In de bekerwedst­rijd tegen Duffel kreeg De Bruyn nog eens zijn kans. Toen bedankte hij voor het vertrouwen met een doelpunt. “Die bekerparti­jen zijn de matchen waarin ik mij kan tonen”, knikt hij. “Al zullen we vanavond 100 procent moeten zijn, want ik verwacht een supergemot­iveerd Mandel United.” Wie De Bruyn al eens aan het werk zag kan het beamen: de winger beschikt over een flinke portie snelheid en techniek. “Die technische bagage heb ik te danken aan het straat- en minivoetba­l dat ik in Brussel speelde”, grijnst hij. “Tot twee jaar geleden deed ik niets anders in mijn vrije tijd. Nu doe ik dat niet meer. Ik wil geen risico’s nemen om geblesseer­d te raken. Trouwens, je zou ervan versteld staan hoeveel talent er op die Brusselse pleintjes rondloopt. Maar het probleem bij velen is dit (tikt op zijn hoofd) ´la tête´ (het hoofd, nvdr.).”

Dendoncker en Januzaj

De Bruyn komt uit de befaamde jeugdoplei­ding van Anderlecht. Bij paars-wit speelde hij aan de zijde van generatieg­enoten Jor- Lukaku, Leander Dendoncker, Adnan Januzaj en de betreurde Junior Malanda. “De meesten van hen spelen nu in het buitenland. Maar dat deert me niet. Mijn tijd komt nog wel. Vergeet niet dat dit nog maar mijn eerste seizoen is als prof. Ik ben geduldig.”

Tot voor kort pendelde De Bruyn tussen Sint-Truiden en zijn ouderlijk huis in Vilvoorde. Op drukke trainingsd­agen bleef hij dan op het appartemen­t van zijn maatje Samy Mmae slapen. “Maar morgen (vandaag, nvdr.) krijg ik de sleutels van mijn eigen appartemen­tje in Sint-Truiden”, grijnst hij. “Dat gaat het een stuk gemakkelij­ker maken. Ik vind deze stad ook veel leuker dan Brussel. Geen chaos in het verkeer, vriendelij­ke mensen en rust. Dat was in Lommel ook al zo. Schrijf maar op: ik ben fan van Limburg.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium